Hudba a film

Film: Štartuje tradičný letný projekt Európske filmy za euro

"Tradičný letný projekt Európske filmy za euro sa začne v pondelok 15. júna a potrvá celé leto. Za symbolické vstupné jedno euro ponúkne divákom 30 súčasných filmov."

TASR/Webmagazin.sk, 12. júna 2020 12:58
Záber z belgického filmu Dievča (2018). Lara je trans žena, ktorá sa narodila s telom a menom chlapca. Foto: Facebook ASFK


"Snímky v kolekcii sú filmami, ktoré si získali priazeň divákov či ceny na medzinárodných festivaloch, pričom mnohé z nich vstúpili do distribúcie len nedávno," informovala TASR Lucia Mandincová, PR manažérka Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá projekt organizuje spolu so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ).

K divákom sa tak do 31. augusta dostanú aj distribučné tituly minulého roka, ktoré nestihli v kinách vidieť v čase ich uvedenia. Festivalový výber filmov za euro ponúka aj štyri filmy z Minifestivalu európskeho filmu, ktorý sa konal koncom mája. Je medzi nimi film o módnom návrhárovi McQueen, provokatívny portrét Silvia Berlusconiho Oni a Silvio, snímka Larsa von Triera Jack stavia dom a titul Šťastný Lazzaro, ktorý si v Cannes odniesol cenu za najlepší scenár.

Diváci sa môžu tešiť aj na francúzsku komédiu Kým nás svadba nerozdelí či cestovateľské dobrodružstvá v dokumente Trabantem tam a zase zpátky. V ponuke je tiež triler Thelma od Joachima Triera o temných túžbach a zakázanej láske. Projekt uvedie aj diela klasikov, ako Andrzej Wajda (Walesa, človek z nádeje, Odrazy), Michael Haneke (Happy End) či Aki Kaurismäki (Bohémsky život).

Vo výbere nechýbajú animované filmy Červená korytnačka či pohľad na život v súčasnom Iráne Teheránske tabu. Detským divákom je určená snímka Veľký zlý lišiak a iné príhody.

Celý zoznam projektu nájdu záujemcovia na www.asfk.sk.

Pozrite si trailer k francúzskej komédie Kým nás svadba nerozdelí.

Komentáre