Hudba a film

Film Petra Kerekesa uvedú dva Áčkové festivaly

"Novú dokumentárnu komédiu režiséra a producenta Petra Kerekesa Wishing on a Star po festivale v Benátkach zaradil do svojho programu aj festival v Toronte. "

TASR, 30. augusta 2024 11:09
Film režiséra Petra Kerekesa bude mať premiéru na festivale v Benátkach. Foto: Filmtopia

Medzinárodný filmový festival v Benátkach uvedie Wishing on a Star vo svetovej premiére 31. augusta v rámci súťažnej sekcie Orizzonti. O ocenenie sa bude uchádzať spolu s ďalšími osemnástimi filmami. O niekoľko dní neskôr, 8. a 10. septembra si ho budú môcť pozrieť návštevníci Medzinárodného filmového festivalu v Toronte, ktorý ho zaradil s ďalšími dvadsiatimi filmami do súťažnej sekcie TIFF Docs. Z Toronta sa film presunie na Medzinárodný filmový festival Cinematik v Piešťanoch, ktorý ho v slovenskej premiére uvedie 13. septembra. Film na festivaloch osobne uvedú jeho tvorcovia.

V distribúcii našich kín si ho budú môcť diváci pozrieť od 26. septembra vďaka spoločnosti Filmtopia.

Wishing on a Star je druhým dlhometrážnym filmom v réžii Petra Kerekesa, ktorý uvedie prestížny benátsky festival v svetovej premiére. V roku 2021 zaradil do súťažnej sekcie Orizzonti drámu Cenzorka. Peter Kerekes a Ivan Ostrochovský si za ňu z festivalu odniesli Cenu za najlepší scenár. Stalo sa tak po prvý raz v histórii modernej slovenskej kinematografie.

Hlavnou postavou filmu Wishing on a Star je Luciana de Leoni d'Asparedo, ktorá žije so svojou dcérou, manželom a svokrou neďaleko benátskej lagúny. Režisér a producent Peter Kerekes ju so svojim štábom navštevoval sedem rokov. Luciana je expertkou na aktívnu astrológiu a vie, že ak niekto chce zmeniť svoj osud, dokáže to. Je ale potrebné, aby v deň svojich narodenín vycestoval na miesto, na ktorom bude v tom čase ideálna konštelácia hviezd. Metóda je jednoduchá a efektívna.

Film v piatich príbehoch sleduje Lucianu a osudy jej klientov, Giovanniho, dvojičiek Adriany a Giuliany, Alessandry, Valentiny a Barbary. Všetci hľadajú nový život, lásku, vášeň, naplnenie túžob alebo pátrajú po odpovediach na otázky, ktoré im doposiaľ nikto nedal. Po rozhovore s Lucianou sa dozvedajú súradnice miest, na ktorých sa majú opäť narodiť. Svoj narodeninový deň by mali osláviť na Aljaške, Taiwane, Ostrove Cres v Chorvátsku, v Libanone alebo v Brazíii.

Dôležitou a výraznou súčasťou filmu Wishing on a Star je humor, za ktorým sa skrýva jemná a empatická myšlienka obyčajnej ľudskej potreby, túžby nájsť zmysel vo vesmíre vyplnenom nekonečným chaosom. Ako hovorí Luciana, „Láska sa môže skrývať za prvým rohom.“



Komentáre