Hudba a film

Film OČISTA Zuzany Piussi ocenili na festivale Ji.hlava

"Dokument sleduje zblízka príbeh snahy o očistu justície a započatie jej reformy, ktorá by mala viesť k naplneniu spravodlivosti. Do slovenských kín príde snímka 18. novembra 2021."

TASR, 3. novembra 2021 11:07
Režisérka Zuzana Piussi a producent a dramaturg filmu Vít Janeček s ocenením. Foto: VIRUSfilm


Na záverečnom ceremoniáli prestížneho Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava získala Zuzana Piussi zvláštne uznanie poroty za svoj najnovší dokument Očista. Dokument sleduje zblízka príbeh snahy o očistu justície a započatie jej reformy, ktorá by mala viesť k naplneniu spravodlivosti. Festival uviedol film v svetovej premiére, do slovenských kín vstupuje snímka 18. novembra 2021, vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia.

„Som rada, že diváci a porota vnímali univerzálnu tému filmu, aj keď sa odohráva v slovensko-českom priestore. Slovenský príklad ukazuje zvyšku sveta, že ak zlyhávajú súdy, spoločnosť nemôže byť spravodlivá, aj keby boli naplnené všetky ostatné formálne procesy demokracie. Strach, ktorý potom ovládne myslenie ľudí, je možno paradoxne na mieste - keď vidia množstvo príkladov nemožnosti sa odvolať. Tak vzniká aj skepsa k štátu a jeho inštitúciám. Aj z vlastnej skúsenosti so súdnictvom viem, že posolstvo filmu sa potenciálne dotýka života každého dospelého človeka a verím, že je otvoreným východiskom pre diskusiu, ktorá je na Slovensku potrebná žiaľ oveľa viac ako v iných krajinách," povedala režisérka Zuzana Piussi.
Plagát k filmu Očista. Foto: film Očista

"Žijeme v čase, keď celý svet zápasí s rovnováhou medzi silami, ktoré slúžia záujmom kapitálovo silných jedincov, skupín a schopnosťou štátov kompetentne vytvárať principiálne prostredie pre všetkých občanov. Zuzin film je dramatickou analýzou príkladov a dôsledkov víťazstva dobre maskovaných súkromných záujmov. K našej dobe patrí aj to, že priestor pre takéto filmy sa zmenšuje," povedal producent a dramaturg filmu Vít Janeček.
Novinka Zuzany Piussi sa bližšie venuje aj dvom šokujúcim prípadom, pri ktorých sa ukazuje, že korupcia v justícii nie je len abstraktný pojem, tretia moc môže spôsobiť aj ničenie ľudských životov, šikanu alebo krytie obrovských majetkových transferov. Jednou z hlavných postáv a iniciátorkou prvého aj druhého dokumentu o súdnictve je sudkyňa Katarína Javorčíková, ktorá odišla ešte pred zverejnením Kočnerovej Threemy z justície. Pred svojím odchodom napísala text „Dôvody prečo nebyť sudcom“, v ktorom opísala stav slovenskej justície, najmä nevymožiteľnosť práva a odoslala ho ako vysvetlenie svojho odchodu Súdnej rade SR a všetkým sudcom. A ako hovorí Zuzana Piussi, to bol dôvod, prečo som sa začala venovať opäť tejto téme.
Filmárka sa problémami bezprávia v právnom štáte zaoberala už v roku 2011 v dokumente Nemoc tretej moci, ale ani po uplynutí desiatich rokov nedošlo vo vnútri justície k zásadným zmenám a to sa týka aj vnímania jej dôveryhodnosti a nezávislosti verejnosťou.

Film Očista vznikol v koprodukcii s RTVS a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu (SK) a Státního fondu kinematografie (CZ), film podporil aj Rudolf Lukačka. Do slovenských kín ho prinesie spoločnosť Filmtopia.

Komentáre