Hudba a film

Film Cenzorka je nominovaný na cenu Európskej filmovej akadémie

"Cenzorka je celovečerným hraným debutom dokumentaristu Petra Kerekesa. Ako jediný slovenský film získala ocenenie na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach v roku 2021."

TASR, 8. novembra 2022 11:34
Snímka z filmu Petra Kerekesa Cenzorka. Foto: Youtube/Punkchart films

Európska filmová akadémia zverejnila nominácie k 35. ročníku Európskych filmových cien. V kategórii Najlepší filmový debut (European Discovery - Prix FIPRESCI) je nominovaný celovečerný hraný film režiséra Petra Kerekesa a producenta Ivana Ostrochovského Cenzorka.O nominácii hlasovali vybraní experti Európskej filmovej akadémie a Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI.

Udeľovanie Európskych filmových cien, o ktorých rozhoduje 4400 členov akadémie má tri fázy. Počas prvej fázy členovia filmy vybrali, v druhej fáze hlasovali za výber nominácií a v tretej fáze budú rozhodovať o víťazoch vo všetkých kategóriách. Slávnostné dovzdávanie Európskych filmových cien sa uskutoční 10. decembra 2022 v Reykjavíku.


Cenzorka je celovečerným hraným debutom dokumentaristu Petra Kerekesa. Ako jediný slovenský film získala ocenenie na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach (2021), z ktorého si jej tvorcovia odniesli cenu za najlepší scenár v sekcii Horizonty. Okrem nej bola ocenená na Medzinárodnom filmovom festivale v Chicagu (2021), kde získala cenu Silver Hugo za najlepšiu réžiu, na festivale v nemeckom Cottbuse (2021), kde bola ocenená hlavnou cenou za najlepší film a na francúzskom filmovom festivale Les Arcs (2021), na ktorom získala Kryštálový šíp za najlepší film.

Počas tohtoročnej jesene uviedlo Francúzsko film do kinodistribúcie. V kategóriách najlepší hraný film, najlepšia filmová réžia, najlepší filmový scenár a ženský herecký výkon v hlavnej úlohe získala národné ocenenia Slnko v sieti (2022).Stala sa tiež národným kandidátom na cenu Oscar (2022) americkej Akadémie filmových umení a vied pre kategóriunajlepší zahraničný celovečerný film. Počas realizácie získala ocenenie Works in Progress na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary (2017) a na Medzinárodnom filmovom festivale Odesa (2018) zvíťazila v kategórii Najlepší projekt.

Peter Kerekes strávil návštevami a nakrúcaním v ukrajinskej ženskej väznici šesť rokov. Cenzorka je príbehom troch žien. Ljuby (Lyubov Vasylyna), podľa ktorej životného príbehu tvorcoviafilm nakrútili, a ktorá dnes žije so svojimi dvoma deťmi na Slovensku. Iriny (Iriny Kiriazeva), skutočnej dozorkyne v ženskej väznici, ktorá vo filme hrá samú seba a Lesji, ktorú hrá mladá herečka z Odesy Marina Klimova.

Cenzorka mala svetovú premiéru 2. septembra 2021 na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Slovenskídiváciju prvýkrát videli počas slávnostného otvorenia festivalu Cinematik v Piešťanoch 14. septembra 2021 a o mesiac neskôr ju do slovenskej distribúcie uviedla spoločnosť Filmtopia.

Komentáre