Hudba a film

Filharmonici pozývajú na online koncert s herečkou B. Turzonovovou

"Na koncerte sa predstaví flautista Cyril Šikula, klarinetista Jozef Luptáčik, trubkár Rastislav Suchan, huslistka Leila Akhmetova, violončelisti Kristína Luptáčiková a Ken-Wassim Ubukata."

TASR, 22. marca 2021 13:02
Na archívnej snímke herečka Božidara Turzonovová. Foto: TASR/Martin Baumann
Bratislava 22. marca (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva v utorok (23. 3.) na ďalší online komorný koncert. Odvysiela ho zo záznamu na stream.filharmonia.sk o 19.00 h. Na pódiu Koncertnej siene sa predstavia viacerí členovia orchestra SF. TASR o tom informovala jej tlačová tajomníčka Martina Tolstova.

Na koncerte sa predstaví flautista Cyril Šikula, klarinetista Jozef Luptáčik, trubkár Rastislav Suchan, huslistka Leila Akhmetova, violončelistka Kristína Luptáčiková a violončelista Ken-Wassim Ubukata, ktorý sa zhostí aj roly dirigenta. "Spoluúčinkujú fagotista orchestra Opery SND Radoslav Práger a Ladislav Fančovič, ktorý sa predstaví nielen ako klavirista, ale i ako saxofonista. Po ich boku vystúpi popredná slovenská herečka Božidara Turzonovová, členka Činohry SND," dodala Tolstova ku koncertu venovanému Roku slovenského divadla.

Zaznejú diela troch skladateľov. Brazílčan Heitor Villa-Lobos čerpal inšpiráciu pre svoje diela z bohatej tradície ľudovej hudby rodnej krajiny. "Ale aj z aktuálnych trendov európskeho hudobného umenia, ktoré spoznával počas viacročného pobytu v Európe," poznamenala Tolstova. V úvode koncertu bude znieť jeho skladba Assobio a játo (The Jet Whistle) pre flautu a violončelo, ktorú skomponoval v New Yorku v roku 1950. "Nasledovať bude dielo nemeckého skladateľa Ernesta Rotersa, ktorý sa presadil najmä ako autor filmovej hudby. Jeho Trio pre husle, violončelo a saxofón, W. 26b z roku 1926 zaznie v slovenskej premiére," podčiarkla Tolstova.

Záver programu tvorí jazzový balet La revue de cuisine/Kuchynská revue, H. 161 českého skladateľa Bohuslava Martinů, ktorý patrí medzi jeho najznámejšie a najuvádzanejšie skladby. "Skomponoval ho a v premiére bol uvedený v roku 1927. Má niekoľko podôb a uvádza sa v rôznych nástrojových obsadeniach. My si vypočujeme pôvodnú nescénickú verziu pre rozprávača a komorný súbor. Dielo zaznie v prebásnení Daniela Heviera v podaní brilantnej herečky Božidary Turzonovovej," uzavrela Tolstova.

Komentáre