Hudba a film

Divadlo Aréna prináša bezplatne online aj tituly Kukura a #dubček

"Aréna sa od roku 2002 profiluje ako divadlo aktuálnych tém, kritického pohľadu, modernej formy a historicko-politického kontextu."

TASR, 17. marca 2021 16:32
Archívna snímka: Generálka inscenácie Viliam Klimáček: #dubček v Divadle Aréna. Hra napísaná na objednávku Divadla Aréna pripomína Alexandra Dubčeka, výraznú osobnosť česko-slovenských dejín. Na snímke zľava herci Matúš Kvietik, Juraj Bača, Marián Chalány a Alexandra Palatínusová. V Bratislave 16. marca 2018. Foto: TASR - Marko Erd
Bratislava 17. marca (TASR) - Bratislavské Divadlo Aréna aj počas marcového lockdownu siahlo do svojho archívu a v týždňových intervaloch zverejňuje na svojom YouTube kanáli záznamy troch predstavení. Po prvej inscenácii Komunizmus sa diváci môžu tešiť na ďalšie dve predstavenia z tzv. Občianskeho cyklu. Opäť budú dostupné bezplatne. TASR o tom informoval PR manažér Ján Lukáč.

Aréna sa od roku 2002 profiluje ako divadlo aktuálnych tém, kritického pohľadu, modernej formy a historicko-politického kontextu. Jednou z jeho základných línií je iniciovanie vzniku pôvodných slovenských hier na objednávku divadla. Týmto spôsobom prišli na svet hry tvoriace tzv. Občiansky cyklus. Jeho súčasťou bola aj inscenácia Komunizmus, hra z pera Viliama Klimáčka, ktorú divadlo zverejnilo bezplatne online v piatok 12. marca. Záujemcovia si ju môžu pozrieť do štvrtka 18. marca do 24.00 h. "Každá z troch divadelných inscenácií bude verejnosti prístupná vždy od piatka počas celého týždňa. Do štvrtka do polnoci," dodal Lukáč.
Na ilustračnej snímke budova divadla Aréna pri Sade Janka Kráľa na petržalskej strane Dunaja. Foto: TASR Jaroslav Novák

Do Občianskeho cyklu patria aj ďalšie dve predstavenia Kukura a #dubček, ktoré si diváci budú môcť pozrieť v nasledujúcich týždňoch. "Záznamy divadelných predstavení zverejníme bezplatne aj vďaka láskavému súhlasu tvorcov a hercov spomínaných inscenácií," poznamenal Lukáč.

Online záznam predstavenia hry Martina Čičváka Kukura, ktorá je priamo inšpirovaná pôsobením, postojom a osobnosťou Juraja Kukuru a "je ostrou kritikou súčasného stavu slovenskej kultúry", zverejní divadlo v piatok 19. marca.

Hra #dubček, ktorú na objednávku divadla napísal Viliam Klimáček, v sebe nesie špecifikum historickej osobnosti – profesionálneho slovenského politika, výraznú osobnosť česko-slovenských dejín, aktéra Pražskej jari, predstaviteľa socializmu s ľudskou tvárou - Alexandra Dubčeka. Cez jeho život a kariéru sa snažia dnešní mladí ľudia pochopiť život v období socializmu a pripomenúť si výročie invázie okupačných vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa. Titul, ktorý Aréna odpremiérovala 18. marca 2018, bude verejnosti dostupný online od 26. marca.

Komentáre