Hudba a film

Festival Viva Musica! opäť spestrí leto v Bratislave

"To najlepšie z klasickej hudby v podaní slovenských umelcov ponúkne v rámci desiatich koncertov od 17. júla do 14. augusta. "

TASR, 9. júna 2021 9:44
Astor Piazzolla - Tango nuevo Foto: Zdenko Hanout

Festival Viva Musica! opäť spestrí leto v Bratislave. To najlepšie z klasickej hudby v podaní slovenských umelcov ponúkne v rámci desiatich koncertov od 17. júla do 14. augusta. "Napriek tomu, že prípravy poznačila koronakríza, organizátori sľubujú exkluzívne hudobné zážitky a viaceré premiérové spojenia," TASR informovala média manažérka Katarína Benczová.

Témou tohtoročného festivalu sú výnimočné spojenia, podujatie v rámci dramaturgie spojilo viacerých umelcov, ktorí spolu nikdy predtým nespolupracovali. "Program 17. ročníka festivalu sme sa rozhodli opäť koncipovať s mottom ´svetovo slovenská Viva´. Na Slovensku máme nesmierne množstvo výnimočných umelcov, a preto sme hrdí, že aspoň časť z nich môžeme predstaviť," uviedla nová riaditeľka festivalu Viva Musica! Janka Kubandová, ktorá v tíme jej predchodcu a zakladateľa festivalu Mateja Drličku pôsobila na pozícii dramaturgičky a umeleckej manažérky.

Otvárací koncert (17. 7.) na Nádvorí Starej radnice bude patriť premiérovej spolupráci súboru pre starú hudbu Solamente naturali s talentovanou Ajnou Marosz, ktorá v roku 2020 zvíťazila v medzinárodnej súťaži Virtuosos V4+. "Je pre mňa veľkou cťou, že mám možnosť vystúpiť s takým špičkovým súborom, akým je Solamente naturali. Zahrám si s nimi flautové koncerty od Vivaldiho a Telemanna," komentovala účinkovanie 13-ročná flautistka z Podhoria pri Žiline. Program koncertu doplnia ďalšie skladby v podaní Solamente naturali pod umeleckým vedením huslistu Miloša Valenta.

Na Viva Musice! sa predstaví aj české kvarteto Pavel Haas Quartet. Šesťnásobní držitelia ocenenia Gramophone Award, držitelia BBC Music Magazine Award či Diapason d’Or uvedú v Bratislave 20. júla v Záhrade domu Albrechtovcov program zložený zo sláčikových kvartet Bedřicha Smetanu, Bélu Bartóka a Antonína Dvořáka.

K premiérovým spojeniam patrí aj spolupráca klaviristu Mariana Lapšanského so sopranistkou Slávkou Zámečníkovou, ktorá je od roku 2020 členkou súboru Viedenskej štátnej opery. Program zostavený z diel Antonína Dvořáka, Johannesa Brahmsa a ďalších uvedú 27. júla vo Veľkom evanjelickom kostole.

Huslista, aranžér a multiinštrumentalista Stano Palúch, autor hudby k filmom a divadelným hrám i k väčšine predstavení SĽUK-u, predstaví na koncerte 23. júla svoju tvorbu za účasti viacerých hostí. Päticu doteraz zverejnených koncertov dopĺňa autorský večer skladateľa a klaviristu Vladislava Šarišského, laureáta Medzinárodnej skladateľskej súťaže S. Prokofieva v Petrohrade a držiteľa čestných diplomov Hollywood Gold Awards a New York Movie Awards. Pokračovateľ hudobnej tradície Mariána Vargu, Mareka Brezovského a Deža Ursínyho uvedie výber zo svojej komornej tvorby 31. júla v spolupráci so Serenum Orchestra pod taktovkou Konstantina Ilievskeho.

Komentáre