Hudba a film

Festival Dotyky a spojenia ponúkne 43 divadelných predstavení

"Patrónmi 17. ročníka divadelného festivalu Dotyky a spojenia sú Božidara Turzonovová a Jevgenij Libezňuk."

TASR, 14. júna 2022 10:32
Na archívnej snímke zo 6. septembra 2021 Elenky z Mudroňky, ZUŠ Ul. O. Mudroňa počas predstavenia inscenácie od Eleny Maróthy-Šoltésovej/ Zuzany Palenčíkovej s názvom Proti prúdu. Podujatie je súčasťou divadelného festivalu Dotyky a spojenia v Martine. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Divadelný festival Dotyky a spojenia ponúkne na 17. ročníku od 20. do 25. júna v Martine 43 divadelných predstavení, päť inscenácií pre mladé publikum a sedem študentských inscenácií. Na tlačovej konferencii o tom v pondelok informoval riaditeľ Slovenského komorného divadla (SKD) v Martine Tibor Kubička.

Programová riaditeľka festivalu Monika Michnová pripomenula, že po dvoch rokoch pandémie sa vracia k tradičnému termínu a symbolicky uzatvára divadelnú sezónu na Slovensku. "Ponúka popoludňajší program na námestí, v rámci ktorého sa hrá pouličné divadlo pre deti a po predstaveniach sú pripravené tvorivé dielne. Námestie pred martinským divadlom ožije nielen popoludní, ale aj neskoro večer. Od utorka až do soboty festival ponúkne na pódiu pred divadlom vždy iný divadelný, hudobný a tanečný program, na ktorý je voľný vstup," uviedla.

Doplnila, že festival ponúka program aj pre ľudí z Ukrajiny, ktorí utiekli pred vojnou a našli dočasný domov v Turci. "Predovšetkým matky s deťmi pozve na divadlo aj tvorivé dielne. Dokonca sa s divadlom vyberie za utečencami do Turčianskych Teplíc a Belej-Dulíc, kde žije najpočetnejšia ukrajinská komunita," dodala Michnová.

Do hlavného programu zaradili aj diskusiu Finále, ktorá sa bude venovať inscenáciám z hlavného programu a programu pre mladé publikum. "Dúfame, že sa nám podarí nielen hovoriť o jednotlivých inscenáciách, ale priniesť aj akési zovšeobecnenie stavu divadla na Slovensku. Aj preto, že diskutujúci budú z krajín V4 a môžu ponúknuť iný, nezaťažený pohľad," vysvetlila Michnová.

Dôležitou súčasťou programu sú diskusie Platforma. "Tento rok sa budú venovať udržateľnosti umenia. Či je divadelné umenie udržateľné, či sa vie správať ekologicky a zanechávať čo najmenšiu uhlíkovú stopu, čo považujeme v súčasnosti za veľmi dôležité. Týmto témam sa budeme venovať tri dopoludnia v diskusiách, ktoré bude moderovať publicista Michal Havran," priblížila programová riaditeľka.

Patrónmi 17. ročníka divadelného festivalu Dotyky a spojenia sú členka Činohry Slovenského národného divadla Božidara Turzonovová a člen umeleckého súboru Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove Jevgenij Libezňuk.

Dotyky a spojenia sú výberovou, nesúťažnou prehliadkou inscenácií slovenských divadiel, hlavným

Komentáre