Hudba a film

Festival českého divadla v Štúdiu L+S sa predstaví už 4. novembra

"Festival potrvá do 16. novembra. Jeho súčasťou bude výstava "Odkaz Václava Havla v tvorbe mladých grafikov"."

TASR, 21. októbra 2021 7:42
Štúdio L+S. Foto: TASR Dano Veselský

Sedem večerov s českými komédiami prinesie do Bratislavy Festival českého divadla 2021. Tradičné jesenné podujatie, ktoré pripravuje pre svojich divákov Štúdio L+S, odštartuje 4. novembra. "Ako vždy ponúka produkciu šiestich popredných divadiel s predstaveniami, ktorým nechýba humor. Ironický, štipľavý, láskavý, ale určite nie prvoplánový," avizuje výkonný riaditeľ divadla Pavol Danišovič festival, ktorý vznikol ešte z podnetu legiend slovenského humoru Milana Lasicu a Júliusa Satinského.

Úvod podujatia bude aj tento rok patriť matadorom českého divadelníctva. Divadlo Járy Cimrmana sa predstaví s najúspešnejšou hrou svojej mimoriadne úspešnej kariéry - Hospoda Na mýtince alebo pravda o tom, kto je ozajstným autorom slávnych operetných melódií ... Zdeněk Svěrák a jeho družina tento titul odohrajú na festivale po dva večery. "Pretože toto je ich jediná slovenská 'štácia', budú hrať dvakrát," potvrdil Danišovič.

V programe 27. ročníka festivalu, ktorý sa uskutoční pod záštitou veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku a v spolupráci s Českým centrom v Bratislave a Klubom občanov ČR na Slovensku, sa ďalej predstavia Komorní divadlo Kalich, Divadlo Ungelt, Divadlo Palace či Divadlo Bolka Polívky.
Z kolekcie 19 plagátov venovaných Václavovi Havlovi, ktorých autormi sú študenti grafického ateliéru Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara Západočeskej univerzity v Plzni. Foto: TASR – Dano Veselský

Festival potrvá do 16. novembra. Jeho súčasťou bude výstava "Odkaz Václava Havla v tvorbe mladých grafikov", ktorá vznikla pri príležitosti 85. nedožitých narodenín a desiateho výročia úmrtia prvého ponovembrového československého prezidenta Václava Havla. Študenti grafického ateliéru Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara Západočeskej univerzity v Plzni v rámci medzinárodného projektu Svoboda, ako pohľad mladej generácie vytvorili kolekciu plagátov inšpirovaných osobnosťou dramatika a politika Václava Havla. Vystavené práce sú časťou rozsiahleho celku, ktorý prvýkrát prezentovali v Prahe v roku 2019. Diela vznikali pod vedením profesora Rostislava Vaňka a Kristýny Fišerovej.





Komentáre