Hudba a film

Fashion Ballet ponúka fúziu baletu a módy, tradície s modernosťou

"Projekt inicioval šéfdramaturg Baletu SND Kristián Kohút, myšlienka priniesť ho na scénu SND sa zrodila počas jeho stáže v New York City Ballet. "

TASR, 26. mája 2022 12:12
Snímka z kostýmovej skúšky projektu Fashion Ballet v priestoroch baletnej sály Slovenského národného divadla v Bratislave, 17. mája 2022. Foto: TASR Michal Svítok

Fúziu baletu a módy, ale aj tradície s modernosťou prináša Slovenské národné divadlo (SND) v projekte Fashion Ballet ´22. Prvú spoluprácu domácich choreografov so špičkou slovenských módnych tvorcov bude Balet SND prezentovať na dvoch špeciálnych večeroch 26. a 27. mája.

Projekt inicioval šéfdramaturg Baletu SND Kristián Kohút, myšlienka priniesť ho na scénu SND sa zrodila počas jeho stáže v New York City Ballet. "Choreografov sme vyberali podľa kvality, chceli sme tých našich úspešných priviesť naspäť na Slovensko a ukázať ich talent u nás," povedal v stredu na tlačovej konferencii Kohút s tým, že dizajnérov navrhli odborníci. "Po prvý raz budeme mať príležitosť vidieť výnimočnú spoluprácu našich výborných módnych tvorcov a slovenských choreografov, z veľkej časti pôsobiacich v zahraničí, ktorí si tam vybudovali veľmi dobré meno," uviedla pre TASR riaditeľka Baletu SND Nina Poláková.
Snímka z kostýmovej skúšky projektu Fashion Ballet v priestoroch baletnej sály Slovenského národného divadla v Bratislave, 17. mája 2022. Foto: TASR Michal Svítok

Pilotný ročník projektu, ktorého cieľom je aj podpora pôvodnej domácej tvorby, predstaví štyri choreografické miniatúry odeté do kostýmov domácich módnych dizajnérov, v hudbe je zastúpená klasika i pop-music.

Fashion Ballet ´22 otvára Icarus, choreografia Kristiny Paulin na hudbu Igora Stravinského. Kostýmový dizajn komorného diela inšpirovaného mýtickým príbehom Ikara a Daidala navrhol Martin Hrča. "Netradičným spojením tanca a módy sme sa snažili do antického príbehu vniesť nový rozmer a nové chápanie," poznamenal Hrča.
Na snímke módny návrhár a dizajnér Boris Hanečka počas kostýmovej skúšky projektu Fashion Ballet v priestoroch baletnej sály Slovenského národného divadla v Bratislave, 17. mája 2022. Foto: TASR Michal Svítok

Nové dielo TWO uvádza choreograf Lukáš Timuľak spoločne s návrhárom Borisom Hanečkom a skladateľom Henrym Vegom. "Najviac ma na tomto projekte bavilo, že hneď od začiatku sme si dali voľnú ruku, všetci sme chceli byť trošku von z komfortnej zóny, od hudby až po všetky nápady," opísal Timuľak vznik diela odetého v čierno-bielej farbe, v ktorom autori skúmajú spôsoby, ako zosúladiť nápady jednotlivcov do synergie tvorenia. "Čím viac pozerám tú choreografiu, tým viac v nej vidím vzťah prepojenia muža a ženy, je tam spoznávanie sa, milovanie, je tam aj hádka, výmena názorov, udobrenie, je to až dojemné," konštatoval Hanečka.

Choreografickú miniatúru Unlike vytvoril sólista Baletu SND Adrian Ducin, pohybom rozpráva o tom, že každý v sebe nosí prirodzenú túžbu po individualite a jedinečnosti. Kostýmový dizajn navrhol Pavol Dendis.
Na snímke šéfdramaturg baletu SND Kristián Kohút počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) k projektu Fashion ballet ´22, v Bratislave 25. mája 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Autorom záverečnej choreografie Extravaganza je prvý sólista Stuttgartského baletu Roman Novitzký. Kostýmy navrhol Lukáš Krnáč. Hudobne, výtvarne aj pohybovo sa tvorcovia inšpirovali kultovou módou prelomu 80. a 90. rokov.

Komentáre