Hudba a film

DVANÁSTY ZÁZRAČNÝ ORIEŠOK: Uzavrelo ho vyhlásenie výsledkov

"O víťazoch v jednotlivých kategóriách rozhodovali aj tri pätnásťčlenné detské poroty."

TASR, 20. mája 2022 18:04
Na archívnej snímke členovia detskej poroty počas slávnostného otvorenia 10. ročníka festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok. Foto: TASR Martin Palkovič

Dvanásty ročník festivalu Zázračný oriešok 2022 Kniha v rozhlase - rozhlas v knihe, ktorý sa v tomto týždni konal v Piešťanoch, uzatvorilo vyhlásenie výsledkov súťaže rozhlasových rozprávkových hier, monologických rozprávok a hier pre rodinu. Odborná porota hodnotila osemnásť titulov z produkcie odboru literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu v troch súťažných kategóriách, informoval o tom PR manažér Rozhlasu a televízie Slovenska Stanislav Čačko.

V kategórii monologických rozprávok zvíťazil titul Piata mušketierka Marty Hlušíkovej. V kategórii rozprávkových hier si víťazstvo podľa rozhodnutia odbornej poroty odniesla hra Traja kamoši a fakticky fantastický bunker, ktorá vznikla spracovaním známej rovnomennej knihy pre deti autorky Barbory Kardošovej. V kategórii hier pre rodinu odborná porota prisúdila víťazstvo hre Viliama Klimáčka Osem uší, ktorá vznikla pri príležitosti 95. výročia rozhlasového vysielania na Slovensku.

O víťazoch v jednotlivých kategóriách rozhodovali aj tri pätnásťčlenné detské poroty. V kategórii monologických rozprávok víťazstvo podľa nich patrí titulu Jána Uličianskeho Pán Nápad zachraňuje svet. V kategórii rozprávkových hier na základe názoru detskej poroty víťazstvo získala hra podľa predlohy Diany Mašlejovej v dramatizácii Barbory Kardošovej Kráľovskí agenti. V kategórii hier pre rodinu sa názor detskej poroty zhodol s názorom odbornej poroty a víťazstvo získalo Osem uší.

Dvanásty ročník festivalu potvrdil efektivitu spolupráce usporiadateľov podujatia – Rozhlasu a televízie Slovenska s Mestskou knižnicou v Piešťanoch, mestom Piešťany a Trnavským samosprávnym krajom. Organizátori okrem verejných počúvaní súťažných rozhlasových rozprávok do programu štvordňového festivalu zaradili množstvo prezentácií knižnej a rozhlasovej rozprávky spojenej s divadelným predstavením, besied s tvorcami rôznych podôb rozprávky, multižánrové komponované programy, početné workshopy s ilustrátormi, vernisáže výstav festivalu a divadelné predstavenia.






Komentáre