Hudba a film

Do kín vstúpil medzinárodne úspešný dokumentárny denník z Antarktídy

"Film Biela na bielej formou videodenníka dokumentuje pobyt slovenskej režisérky Viery Čákanyovej na poľskej antarktickej stanici."

TASR, 12. júla 2021 14:02
Ilustračné foto. Foto: TASR/Frearson, LDEO

Pred trištvrte rokom sa film slovenskej režisérky Viery Čákanyovej Biela na bielej stal hlavným víťazom 24. MFDF Ji.hava. Po ďalšej medzinárodnej festivalovej ceste vstúpil vo štvrtok 8. júla sugestívny autorský denník režisérky z pobytu na Antarktíde do slovenských kín.

Dokumentárne uvažovanie o vzťahu človeka k prírode v dobe planetárnej ekologickej krízy uviedli okrem jihlavského festivalu aj na ďalších významných filmových sviatkoch ako Sheffield Doc/Fest či ZagrebDox, koncom mája tiež vyhralo českú súťaž na Jednom svete. Po národnej premiére na Art Film Feste v Košiciach koncom júna sa teraz môžu slovenskí diváci počas horúcich letných dní schladiť v kinách na intímnej dokumentárnej eseji z najjužnejšieho svetadiela.

Biela na bielej formou videodenníka dokumentuje pobyt režisérky na poľskej antarktickej stanici, kde v roku 2017 nakrúcala snímku FREM (2019), ktorej hlavnou postavou je umelá neurónová sieť. Počas pobytu vedie autorka chatové konverzácie s umelou inteligenciou, ktoré sa dotýkajú povahy filmu, umenia a zmyslu života a odhaľujú spôsob myslenia oprostený od ľudskosti a emocionality, nútiaci k hlbokej introspekcii.

„Vo filme je zachytený súboj s vlastným telom a mysľou v extrémnych podmienkach," dodáva distribučná spoločnosť Film Expanded, ktorá „pokus o vyjadrenie zážitku dočasného pozorovateľa v nepoškvrnenej prírode" uvádza do kín.

Komentáre