Hudba a film

Hercovu misiu si na Art Film Feste prevezme P. Nárožný

"Celkovo sa na festivale premietne 45 filmov svetovej i domácej produkcie. "

TASR, 10. júna 2021 10:50
Tlačová konferencia k 28. ročníku Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Art Film Fest 9. júna 2021 v Bratislave. Na snímke zľava moderátor Juraj Čurný, prezident festivalu Milan Lasica, umelecký riaditeľ festivalu Peter Nagel a primátor mesta Košice Jozef Poláček. Foto: TASR - František Iván

Český herec a komik Petr Nárožný si prevezme cenu Hercova misia na tohtoročnom Art Film Feste. Informovali o tom v stredu na tlačovej konferencii organizátori 28. ročníka medzinárodného filmového festivalu, ktorý sa uskutoční v Košiciach 23. až 27. júna. Celkovo premietne 45 filmov svetovej i domácej produkcie. "Som rád, že festival bude pokračovať napriek minuloročnej pauze, aj keď v skrátenej podobe, ale myslím si, že napriek skrátenej podobe v rovnakej kvalite," uviedol prezident festivalu Milan Lasica.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček pripomenul, že Art Film Fest bude vo východoslovenskej metropole piaty ročník. "Verím, že v čase festivalu budú Košice už zeleným mestom a budeme môcť urobiť všetko preto, aby si každý v rámci pravidiel vychutnal celý festival," dodal s tým, že festival má v rozpočte mesta Košice vlastnú finančnú kapitolu. "Art Film Fest pomôže, aby sa ľudia postupne opäť vracali do kín," povedal umelecký riaditeľ festivalu Peter Nágel s tým, že skrátené podujatie si zachovalo medzinárodnú súťaž hraných filmov, ktorá ponúkne deväť filmov, tri z nich nakrútili ženy režisérky. Nágel potvrdil, že snímky bude hodnotiť trojica domácich filmových tvorkýň - Tereza Nvotová, Natália Germáni a Maja Hriešik.

Český herec Petr Nárožný si na Art Film Feste prevezme cenu Hercova misia. Foto: Ľubo Špirko


Dôstojne bude podľa organizátorov zastúpená Slovenská sezóna, sekcia premietne 22 filmov, štyri hrané a osem dokumentárnych. "Opäť máme markantne zastúpený ženský prvok, až päť filmov z 12 nakrútili ženy, všetko sú to veľmi výnimočné, originálne filmy," podčiarkol Nágel.

Festival tradičné odovzdá cenu Hercova misia, ktorou oceňuje prínos v oblasti filmového herectva. K hereckým legendám medzinárodnej i slovenskej kinematografie sa tento rok pridá Petr Nárožný, ktorý si divákov získal napríklad v komédiách Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Marečku, podejte mi pero (1976), Což takhle dát si špenát (1977) alebo v rozprávke S čerty nejsou žerty (1984). "Je to významný komediálny herec, ktorý hral vo veľa českých filmoch, možnože nie vždy hlavné úlohy, ale aj menšie úlohy hral takým spôsobom, že divák na to nezabudne," poznamenal Lasica k tohtoročnému laureátovi.

Cenu prezidenta festivalu, ktorú udeľujú za rozvoj filmového umenia v domácom i medzinárodnom kontexte, získa in memoriam režisér a kameraman Jaroslav Siakeľ pri príležitosti 100. výročia vzniku prvého slovenského dlhometrážneho hraného filmu. Snímku Jánošík z roku 1921 v réžii Jaroslava Siakeľa a s kamerou Daniela Siakeľa uvedie Art Film Fest po rovných 100 rokoch od jej premiéry so živým hudobným sprievodom hudobníkov Dávida Kollára a Tomáša Mutinu.

Komentáre