Hudba a film

Do kín prichádza dramatický roadmovie o úteku v ústrety dospelosti

"Byť dospievajúcim jedincom nebolo jednoduché azda v žiadnej dobe. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, včera 14:47
Foto: Cinemart
V tej dnešnej je to ale zrejme umocnené všadeprítomnou technikou a technológiou, uponáhľanosťou a nie koncertovanou pozornosťou. A navyše tam ostáva to, čo je charakteristické pre dospievanie v každej dobe - vlastná hlava, túžba po slobode, nezávislosti a - samotnej dospelosti. 19. septembra prichádza do kín snímka Už ťa nemám rád, ktorá sa venuje práve tejto téme.

Trinásťročný Marek natáča videá so sociálnou problematikou, čo ho v očiach spolužiakov degraduje do pozície outsidera, ktorý sa veľmi rýchlo stáva predmetom posmechu a šikany. Doma sa prestáva cítiť dobre, lebo matkina nová známosť naruší ich idylický vzťah. V najcitlivejšom období života mu do cesty vstúpi o rok mladšia Tereza. Aj napriek tomu, že pochádzajú z protikladných častí sociálneho spektra, nájdu v sebe zaľúbenie. Dobrodružstvo prvej lásky sa môže začať.
“Keď nás nájdu, tak nás zavrú.”
“Nenájdu nás!”
S týmito slovami sa vydávajú na cestu. Je vlastne jedno, kam, dôležité je, aby boli čo najďalej od svojich rodín, s ktorými si zrazu akosi nerozumejú. Nasadnú do vlaku, ktorý ide príliš ďaleko. Po sérii malých dobrodružstiev sa čoskoro stratia v labyrinte nekonečných možností slobody. Zúfalý útek z detstva do dospelosti naberá pachuť osamelosti a strachu z neznámeho. Citové vzplanutie sa začína utápať v strate ilúzií. Marek sa chce vrátiť domov, Tereza však nie. A ich cesta sa ešte neskončila…



“Koncept príbehu dvoch detí na ceste vychádza z tradície realizmu. Usilovali sme sa zachovať maximálnu tvorivú slobodu. Zaujala ma určitá nepreniknuteľnosť sveta dospievajúcich, túžba po slobodnom myslení a nezávislosti. Často sme improvizovali s ohľadom na prirodzenosť detských hercov. Dôraz sme kládli predovšetkým na autenticitu a pravdivosť, nechcel som moralizovať,” povedal režisér filmu Zdeněk Jiráský, ktorému téma dospievania nie je vôbec cudzia. Do povedomia sa totiž dostal v roku 2011, kedy vo svojich 42 rokoch debutoval s filmom Poupata. Zachytil v ňom bezútešné podmienky životného štartu teenagerov na severe Čiech a získal zaň Českého leva za najlepšiu réžiu.

Hoci vo filme zachádza roadmovie na rozličné miesta, takmer celá sa nakrútila v Rumunsku, jedna jej časť dokonca v jedinečnej lokalite Ferentari, ktorá sa nachádza na okraji Bukurešti a je vnímaná ako miesto, kam sa cudzinci boja vkročiť, najmä v nočných hodinách.

Snímka má teda medzinárodný charakter. Hlavné detské postavy stvárnili nové talenty českej kinematografie Daniel Zeman a Maisha Romera Kollmann, vo vedľajších roliach sa objavia hviezdy rumunskej kinematografie Marin Grigore a Gabriel Spahiu. Zo slovenskej kinematografie sa v snímke objaví mimoriadne talentovaný Marián Mitaš.

Film Už ťa nemám rád mal premiéru na 39. MFF vo Varšave, kde získal zvláštnu cenu poroty, bol uvedený na Just film festivale v Tallinne aj na Festivale mladého filmu v Stockholme.

Dramatickú roadmovie Už ťa nemám rád prináša do slovenských kín distribučná spoločnosť CinemArt SK 19. septembra.

Komentáre