Hudba a film

Bystrík a jeho banda predstavujú klip Sedemdesiat sukieň mala

"Pozrite si Bystríkovu novinku a uvidíte sedemdesiat roztancovaných sukieň zo sedemdesiatich regiónov Slovenska!"

TASR, 30. septembra 2022 11:16
Spevák Bystrík a jeho banda dávajú známym ľudovkám novú podobu a zvuk. Foto: Bystrík banda


„Je to pre nás veľmi energická pieseň a sme radi, že sa k nej podaril pekný lyric videoklip. Animátorovi som nechal voľnú ruku. Práve Matej mi vnukol myšlienku, že by sme mohli lyric video poňať edukatívne a predstaviť 70 sukieň z rôznych regiónov a obcí. Ja som mu len nadiktoval pár mojich obľúbených obcí, ktoré mám rád a ktoré sú nám srdcu blízke,“ prezradil Bystrík.

Autorom animovaného klipu je Matej Petrík, ktorý chcel širokej verejnosti priblížiť pestrosť slovenského folklóru.

„Iný kraj, iný kroj, každá dedina má svoje vlastné zvyklosti a tradície, ktoré sa premietajú do tradičného oblečenia našich predkov. Relevantné podklady pre farebnosti a textúry sukieň sme našli v knižnici, predovšetkým v knihe Naše kroje z roku 1988. Tiež nám výrazne pomohla databáza krojov na stránke ÚĽUVu. Výber sukní bol podmienený farebnosťou a pestrosťou, čiže v niektorých regiónoch sa vyberali sukne sviatočných odevov, v iných zas sukne na bežné nosenie," konštatuje Matej Petrík z agentúry Bodka.
Skladba Sedemdesiat sukieň mala pochádza z najnovšieho albumu s názvom Tancuj, vykrúcaj. CD nahrával s kapelou Bystrík banda a je na ňom desať piesní, ktoré vyberali spoločne.

„Je to spoločná práca našej kapely, tak ako výber piesní, tak aj celkový aranžmán. Každý z nás vybral svoju „srdcovku“, tú sme potom začali aranžovať a ak sme cítili, že to má správnu energiu, tak sa ocitla na albume. Snažili sme sa o pestrejší aranžmán, tak aby si na chuť prišlo, čo najviac ľudí, ale stále sme chceli ponechať náš „Bystríkovský“ zvuk. Celkovo sme na albume pracovali asi rok. Verím, že výsledok sa ľudom bude páčiť, pretože sme na ňom nechali kus nášho srdca,“ zveril sa sympatický Trnavčan.

Na albume si zahrali - cimbál Oskar Lehotský, saxofón Lenka Molčányiová, husle Ondrej Pös a zaspievali Klaudia Škorvánková, Danica Banci a Ester Jezberová. O aranžmán vokálov sa postaral Michal Šimun, ktorý je aj Bystríkov učiteľ spevu.

„Momentálne pracujeme na novom autorskom albume. Čoskoro by mal vyjsť nový singel, k nemu videoklip. A čaká nás aj zopár vianočných koncertov s Robom Opatovským a náš spoločný vianočný duet,“ uzatvára Bystrík.

Komentáre