Hudba a film

Bratislavské bábkové divadlo premiéruje inscenáciu Budkáčik a Dubkáčik

"Knižná predloha z roku 1932 je stále zaujímavá a zároveň je podľa tvorcov vďačným motívom na divadelné spracovanie pre svoj pútavý dej, rytmus textu, zaujímavé zápletky a humor."

TASR, 4. júna 2021 10:06
Snímka z nácviku novej inscenácie Budkáčik a Dupkáčik podľa klasickej predlohy Jozefa Cígera Hronského. Foto: FB Bratislavské bábkové divadlo

Bratislavské bábkové divadlo (BBD) zavŕši aktuálnu sezónu premiérou inscenácie Budkáčik a Dubkáčik. Známu rozprávku Jozefa Cígera Hronského zinscenoval hosťujúci režisér Šimon Spišák. "Po Malej morskej víle tu režíroval už svoju druhú inscenáciu, divadlo si ho zvolilo pre jeho nekonvenčný prístup a dojemné vízie sveta," TASR informoval Stanislav Várady z BBD.

"Prekvapilo ma, koľko ľudí túto knihu stále pozná a číta ju deťom. Do predlohy som tak urobil pomerne málo zásahov a výsledkom je táto javisková klasika," uviedol Spišák. Režisér dodáva, že oproti pôvodnej rozprávke, založenej na slovnom humore, sa na javisku mohol viac venovať aj akcii okolo úteku oboch prasiatok.

Knižná predloha z roku 1932 je stále zaujímavá a zároveň je podľa tvorcov vďačným motívom na divadelné spracovanie pre svoj pútavý dej, rytmus textu, zaujímavé zápletky, jazykové bohatstvo a humor. V repertoári divadla sa stane súčasťou dramaturgickej línie nazvanej "živá klasika". "Jozef Cíger-Hronský je predstaviteľom modernej literatúry pre deti a jeho diela patria ku klasike, ktorá dopĺňa iné klasiky - slovenské ľudové rozprávky, tvorbu Hansa Christiana Andersena či Kiplingovu Knihu džunglí," vysvetľuje dramaturg Peter Galdík s tým, že k takýmto známym dielam sa v BBD snažia pristupovať s výrazným názorom a vzťahom k predlohe: "Inscenujeme také klasické diela, v ktorých nachádzame živú inšpiráciu pre dnešok."

Galdík dodáva, že Budkáčik a Dubkáčik sú v tomto prípade ešte výnimočnejší. V kontexte ochrany prírody a práv zvierat na dôstojný život je príbeh dvoch prasiatok, ktoré ujdú pred mäsiarovým nožom, aj dojímavým svedectvom "s vegetariánskym podtónom" o podobnosti cítenia a myslenia zvierat a ľudí: "Nechceli sme sa explicitne venovať vegetariánstvu, no je tu prítomná širšia téma ekológie a vzťahu človeka k prírode, a tá je jedným z hlavných dôvodov, prečo túto inscenáciu vôbec robíme."

Neverejná premiéra sa pre pozvaných hostí uskutoční v piatok 4. júna. Prvé reprízy uvedú v nedeľu 6. júna o 10.00 a 14.30 h. Inscenácie je vhodná pre deti od štyroch rokov.

Komentáre