Hudba a film

Albumy skupiny Bez ladu a skladu vychádzajú vo vinylovej reedícii

"Bez ladu a skladu vznikli v roku 1985 v Trenčíne a hneď po prvých vystúpeniach sa zaradila medzi najoriginálnejšie hudobné zoskupenia v Československu."

TASR/Webmagazin.sk, 17. decembra 2020 23:53
Na snímke Michal Kaščák so skupinou Bez ladu a skladu Foto: TASR Radovan Stoklasa

Dnes už legendárne albumy Xmetov a Horúce hlavy skupiny Bez ladu a skladu vychádzajú po tridsiatich rokoch vo vinylovej reedícii. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Skupina Bez ladu a skladu vznikla v roku 1985 v Trenčíne a hneď po prvých vystúpeniach sa zaradila medzi najoriginálnejšie hudobné zoskupenia v Československu. Štýlovo nadviazala na dobovú tzv. novú vlnu s výraznými punk-rockovými prvkami. Zaujala, provokovala a niekedy až šokovala svojimi údernými textovými sloganmi, hudobnou originalitou a charakteristickým nezameniteľným prejavom svojho frontmana, v tom čase neplnoletého Michala Kaščáka, to všetko v období druhej polovice 80. rokov minulého storočia. Debutový album Xmetov začala nahrávať ešte pred novembrom 1989, avšak album vyšiel až v roku 1990. Dnes patrí k legendám slovenskej modernej populárnej hudby a mnohé jeho piesne, medzi nimi Géniový inžinier, Píšte všetci modrým perom či Udavač sa stali doslova kultovými hitmi.


Na albume Xmetov spievajú a hrajú: Martin Beďatš (gitara), Michal Kaščák (sólový spev, klávesové nástroje, perkusie), Rasťo Kubica (saxofóny, spev, perkusie), Peter Kaščák (basová gitara, spev, violončelo), Richard Rybníček (bicie nástroje, perkusie), a hostia Vladimír Mrázko (perkusie), Eva Némethová (spev).

Album Horúce hlavy nadviazal na debutový album Xmetov štýlovo i časovo. Vyšiel v krátkom odstupe v roku 1991 a takisto ho charakterizuje nadhľad, humor, ľahkosť a jednoduchosť, čím sa táto skupina tak výrazne odlišuje od ostatných slovenských rockových skupín od mainstreamových až po alternatívne. Bez ladu a skladu na začiatku 90. rokov naplno rozbehli svoju predovšetkým koncertnú činnosť doma i v zahraničí a tento album je dokladom tohto produktívneho obdobia v živote skupiny.
Michal Kaščák začal so skupinou Bez ladu a skladu spievať ako neplnoletý teenager. Už vyše 20 rokov je riaditeľom a organizátorom najväčšieho festivalu na Slovensku Pohoda. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Komentáre