Ekológia

Vo Vysokých Tatrách vyzbierali 150 vriec odpadu

"Oproti iným rokom nespozorovali ani veľkoobjemový odpad ako práčky."

TASR, 23. apríla 2023 10:22
Na snímke uprostred prostredný hrot vpravo Lomnické sedlo vo Vysokých Tatrách. Poprad, 16. februára 2023. Foto: TASR - Michal Svítok

Približne 150 vriec odpadu vyzbierali vo Vysokých Tatrách počas sobotňajšieho 8. ročníka akcie s názvom Vyčistime si mesto Vysoké Tatry. Vo všetkých mestských častiach sa do nej zapojilo spolu viac ako 70 ľudí. Išlo o súčasť iniciatívy Upracme Slovensko. Ako pre TASR povedal hlavný koordinátor podujatia z občianskeho združenia Tatranský parlament Michal Hanč, situácia sa oproti minulým rokom výrazne zlepšila.

"Vnímame rapídny pokles odpadu v prírode. Niekedy sme len v Tatranskej Lomnici nazbierali 120 vriec. Teraz sme napríklad nenašli ani jednu zálohovateľnú PET fľašu s čiarovým kódom a označením Z. Ak sa našli plastové fľaše, tak ich bolo len zopár starších. Plastového odpadu bolo vo všeobecnosti málo. Skôr išlo o obaly z cukríkov a podobne, ktoré odfúklo z odpadkových košov," povedal.

Oproti iným rokom nespozorovali ani veľkoobjemový odpad ako práčky a podobne. Najväčšou kuriozitou, ktorú počas tohto ročníka akcie našli, bola starodávna sánkarská prilba či pneumatika z traktora v lese pri Kolbisku v Tatranskej Lomnici. Prekvapením bolo aj veľa bezdrôtových slúchadiel do uší.

Za negatívne považuje množstvo cigaretových ohorkov. "Pri každom mieste na sedenie sme našli 20 až 30 špakov," doplnil Hanč.

Komentáre