Ekológia

VIDEO: Norik muránsky zostáva na Muránskej planine

"Envirorezort a ministerstvo pôdohospodárstva sa tiež dohodli na férovom financovaní chovu a bezplatnom využívaní všetkých nehnuteľností, priblížil štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča."

TASR, 13. apríla 2023 11:13
Na archívnej snímke kone plemena norik muránsky. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Norik muránsky zostáva na Muránskej planine a nebude sa presúvať do Národného žrebčína v Topoľčiankach. Na sociálnej sieti to potvrdil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča.

Zachovajú sa tak strediská na chov norika na Veľkej lúke na Muránskej planine a v Dobšinej. Envirorezort a ministerstvo pôdohospodárstva sa tiež dohodli na férovom financovaní chovu a bezplatnom využívaní všetkých nehnuteľností, priblížil Kiča. Chov bude podľa neho spadať pod Národný žrebčín Topoľčianky.

"Verím, že takéto riešenie zabezpečí nielen plnohodnotné zachovanie, ale aj rozvoj chovu, podporu biodiverzity a agroturizmu na Muránskej planine," poznamenal Kiča.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj pred stredajším rokovaním vlády povedal, že sa s agrorezortom dohodli na sporný veciach v súvislosti s norikom. "Národný park chce, aby norik naďalej žil a bol chovaný v prostredí Muránskej planiny. Odborníci upozorňujú, že rozhodnutie premiestniť ho na nížinu by viedlo k poškodeniu genofondu," podotkol Budaj.

Komentáre