Ekológia

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: V marci boli júlové teplá, čo prinesie apríl?

"Saharský prach má na prírodu pozitívny vplyv, pretože obsahuje množstvo minerálnych látok, ktoré zúrodňujú pôdu. "

TASR, 7. apríla 2024 11:56
Na snímke rozkvitnuté okrasné čerešne pred Tržnicou na Trnavskom mýte v Bratislave 3. apríla 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Po rekordnom februári sme zažili rekordne teplý marec. „Jeho priemerná teplota dosiahla v Hurbanove 9,8 °C, čím bol prekonaný doterajší rekord z roku 2014 o 0,7 °C. Ešte vyššiu teplotnú odchýlku mal marec na severe Slovenska. Napríklad v Oravskej Lesnej bol doposiaľ platný rekord priemernej marcovej teploty prekonaný o 1,1 °C,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako uviedol, okrem rekordne vysokej priemernej mesačnej teploty sa však v marci vyskytli aj iné teplotné extrémy. Koniec marca sa niesol v znamení typicky letných teplôt., bol zaznamenaný prvý letný deň, keď maximálna teplota na juhu Slovenska vystúpila nad 25 °C. Vyskytli sa aj dni, ktorých priemerná denná teplota zodpovedala júnovým a júlovým hodnotám.

„Napríklad 31. marca dosiahla v Hurbanove priemerná denná teplota 18,7 °C. Takéto teploty sa tu v minulosti vyskytovali v júni. Ešte teplejšie bolo na východe Slovenska. V Kamenici nad Cirochou dosiahla priemerná denná teplota v tento deň až 20,6 °C, čo zodpovedá priemerným júlovým hodnotám,“ doplnil Matejovič.

Veľmi vysoké boli najmä minimálne teploty, ktoré pripomínali letné noci. Cez Veľkú noc na prelome marca a apríla sa napríklad na juhu Slovenska pohybovali nočné minimá v rozpätí od 12 do 16 °C a napríklad 31. marca večer po západe slnka sa teplota vzduchu držala okolo hranice 20 °C, ako počas letných večerov.

„Značnú pozornosť verejnosti pútal na konci marca aj saharský prach. Ten sa k nám dostával spolu s veľmi teplým, pôvodom tropickým vzduchom, ktorý prúdil na prednej strane tlakovej níže so stredom nad Britskými ostrovmi. Jeho koncentrácia v ovzduší dosiahla počas veľkonočných sviatkov rekordnú hodnotu. Saharský prach má však na rozdiel od spomenutých klimatických extrémov na prírodu pozitívny vplyv, pretože obsahuje množstvo minerálnych látok, ktoré zúrodňujú pôdu. Spolu so silným vetrom, zákalom a belavou oblohou, cez ktorú sotva prenikalo slnko, bol však ľuďmi pociťovaný ako nepríjemný meteorologický faktor,“ vysvetlil Matejovič.

Prechod studeného frontu spojeného s dažďom a zosilneným vetrom v noci z 1. na 2. apríla však vyčistil ovzdušie, takže bola opäť vidieť modrá obloha.

„Podľa aktuálnych prognostických modelov bude mimoriadne teplé počasie pokračovať aj v prvej polovici apríla. Od juhozápadu k nám bude naďalej prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Na prelome týždňov sa môžu maximálne teploty v nížinách pohybovať okolo 26 °C. V utorok by mal naším územím prejsť studený front, ktorý so sebou prinesie ochladenie. Po jeho prechode sa však už v stredu rýchlo rozšíri od západu výbežok tlakovej výše a oblačnosť sa zmenší, ochladenie bude teda len prechodné,“ avizoval Matejovič.

Ako dodal, apríl ako celok skončí teplotne nadnormálny. Našťastie nie sme túto jar konfrontovaní so suchom, zrážok je zatiaľ dostatok. Atmosférické zrážky sa očakávajú aj v budúcom týždni.



SOBOTA 6. 4. 2024
Prevažne oblačno.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 16 °C až 23 °C
J vietor až 15 až 30 km/h

NEDEĽA 7. 4. 2024
Prevažne jasno.
Minimálna teplota: 6 °C až 13 °C
Maximálna teplota: 22 °C až 26 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 8. 4. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 21 °C až 27 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 9. 4. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 7 °C až 15 °C
Maximálna teplota: 21 °C až 27 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 10. 4. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 8 °C až 15 °C
Maximálna teplota: 19 °C až 26 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 11. 4. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 4 °C až 9 °C
Maximálna teplota: 11 °C až 17 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 12. 4. 2024
Oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď.
Minimálna teplota: 3 °C až 9 °C
Maximálna teplota: 12 °C až 18 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.

Komentáre