Ekológia

Ochrana dravcov: Skorá jar znamená riziko pre niektoré druhy vtáctva

"Organizácia poukázala na to, že napríklad sýkorky či brhlíky začínajú s hniezdením s ohľadom na vývoj hmyzu, ktorým kŕmia svoje mláďatá. "

TASR, 16. marca 2024 8:31
Na archívnej snímke je sýkorka veľká. Foto: TASR/Dušan Hein

Skorá jar znamená riziko pre niektoré druhy vtáctva. Ak by prišlo prudké ochladenie, pre milióny hmyzožravých vtákov, ktoré už sú na Slovensku, by to znamenalo masové úhyny. TASR o tom informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

"Druhy, ktoré migrujú na krátku vzdialenosť, prileteli na svoje hniezdiská takpovediac s časovým náskokom dva týždne, aj viac. Kým v predošlých rokoch prilietali prvé jedince niektorých druhov, ako sú červienky, vrchárky modré či drozdy plavé v prvej marcovej dekáde, tento rok už beží regulárna a početná migrácia týchto vtákov," priblížil Roman Slobodník z RPS. Doplnil, že niektoré sovy začali skôr so znáškou a zahrievaním vajec, drozdy čierne si stavajú hniezda a na niekoľkých lokalitách sa už objavili bociany biele.

V tomto období majú vtáky podľa Slobodníka tukové zásoby na minime. Potravy je totiž menej než v čase jesennej migrácie. "Preto je práve teraz vhodné spevavcom pomôcť poskytnutím krmiva v podobe slnečnice či repky. Krátkodobo dokážu aj hmyzožravé vtáky 'preladiť' na iný druh potravy, ako sú napríklad jablká či múčne červy, ktoré im ponúkneme," poznamenal Slobodník.

Organizácia poukázala na to, že napríklad sýkorky či brhlíky začínajú s hniezdením s ohľadom na vývoj hmyzu, ktorým kŕmia svoje mláďatá. Potravu tvoria najmä húsenice. V čase príletu muchárikov však môže byť hmyz v pokročilom štádiu vývinu, čo je už pre mláďatá menej hodnotná potrava, tvrdí.

Ohrozené je aj hniezdenie niektorých druhov. Napríklad mucháriky, ktoré majú začiatok migrácie geneticky podmienený, opustia zimoviská v Afrike v štandardnom čase. Keď však prídu na svoje hniezdiská, môže sa stať, že nebudú mať kde hniezdiť, opísali ornitológovia. Poukázali na to, že vhodné dutiny či búdky môžu byť obsadené druhmi, ktoré skorší začiatok hniezdenia prispôsobili skorému nástupu jari.

"Dlhšie obdobie bez snehovej pokrývky využívajú najmä dravé vtáky či sovy. Vhodné klimatické podmienky v kombinácii s dostatkom potravy spôsobujú, že sokol myšiar, ktorý spravidla hniezdi raz do roka, môže v potravne a klimaticky vhodnom roku zahniezdiť dvakrát. Občas sa k nemu pridáva aj myšiarka ušatá," povedal Slobodník. Druhé znášky majú u týchto druhov podľa neho menej mláďat.



Komentáre