Ekológia

Začala sa jarná migrácia vtákov, na Zemplín sa vrátili prvé bociany

"Mladý bocian, ktorý sa v roku 2022 vyliahol v obci Senné v Michalovskom okrese, bol nedávno zaznamenaný v Egypte. "

TASR, 26. februára 2024 11:17
Bociany biele, ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Prvé bociany zo zimovísk už doleteli na Zemplín. Ornitológovia pozorovali dvoch jedincov pri obci Bánovce nad Ondavou v okrese Michalovce. Ako pre TASR uviedol Matej Repel, riaditeľ SOS Birdlife Slovensko, bolo už hlásené aj začatie migrácie bociana, ktorý pochádza z hniezda priamo na vstupe do významnej ornitologickej lokality Senianske rybníky.

Mladý bocian, ktorý sa v roku 2022 vyliahol v obci Senné v Michalovskom okrese, bol nedávno zaznamenaný v Egypte. Údaj o jeho pohybe poskytli ornitológovia z Poľska, ktorí sledujú bociany označené vysielačkami počas ich migrácie na sever. "Je pravdepodobné, že bocian je na ceste späť do Európy. Zaujímavé bude sledovať, kde nakoniec zahniezdi," povedal Repel.

Bocian má v súčasnosti dva roky, nie je zaručené, že sa vráti práve na Slovensko. Môže zvoliť hniezdisko kdekoľvek v Európe - v Maďarsku, Poľsku, na Ukrajine či dokonca v Nemecku. "Zvyčajne bociany začínajú hniezdiť až v treťom roku života, takže ak by sa tento mladý jedinec rozhodol už teraz zahniezdiť, bol by to skôr neobvyklý prípad," dodal Repel.

Ornitológovia udávajú, že jarná migrácia vtákov v lokalite Senianske rybníky sa už naplno začala. Okrem žeriavov ju už pozorujú aj pri ďalších druhoch vtákov, ako sú husi bieločelé, husi tundrové, kačice divé a rôzne druhy spevavcov vrátane škovránkov a drozdov.





Komentáre