Ekológia

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Čaká nás rekordne teplé leto?

"V atmosfére Zeme sa nachádza veľké množstvo vodnej pary, ktorá sa v tomto a uplynulom roku vyparila z rekordne teplých oceánov."

TASR, 9. júna 2024 9:56
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Nad Slovenskom sa usadili búrky, no po teplotnej stránke počasie rozhodne nie je studené. „Priemerná teplota prvej júnovej pentády, teda od 1. do 5. júna oscilovala okolo normálu, pričom najchladnejším dňom bol utorok, kedy sa maximálne teploty v nížinách pohybovali v intervale 22 až 24 °C. V stredu sa opäť vrátili letné dni s maximálnym teplotami nad 25 °C, pričom vo štvrtok maximálna teplota na juhu Slovenska prekročila 29 °C,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Napriek začiatku meteorologického leta tento rok zatiaľ nepadajú tropické „tridsiatky“, no na pocit je počasie teplé resp. dusné práve kvôli vysokej vlhkosti vzduchu.

„V kombinácii s vlhkým vzduchom bolo na viacerých miestach na pocit dusno. Dusné počasie môže byť za určitých okolností nepríjemnejšie ako horúci suchý vzduch. Napríklad pri teplote 28 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu 70 % už hovoríme o silnom dusne, ktoré v nás vyvoláva pocit diskomfortu. Dusno vytvára nepríjemný pocit vlhkého tepla, pri ktorom sa už organizmus ťažšie prirodzene ochladzuje. Dusno vzniká v dôsledku obmedzeného vyparovania a je závislé od tlaku vodnej pary vo vzduchu. Pocit silného dusna môže nastať aj pri nižších teplotách ako 28 °C, napríklad pri teplote 24 °C stačí, aby bola relatívna vlhkosť vzduchu vyššia ako 80 %,“ vysvetlil Matejovič.

Ako dodal, dusno býva často predzvesťou búrok a s nimi spojených intenzívnych zrážok. Práve so silnými búrkami a s nimi spojenými nebezpečnými atmosférickými javmi sme boli konfrontovaní aj v uplynulom týždni. Búrky s dennými úhrnmi aj viac ako 80 mm sa vyskytli najmä v severnej a východnej polovici územia. V dôsledku intenzívnych búrok v alpskej oblasti sa výrazne zvýšila aj hladina Dunaja a bol vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Veľmi vysoké zrážkové úhrny zaznamenali najmä v južnom Nemecku, kde v priebehu troch dní spadlo okolo 200 mm zrážok. Mesto Passau sa ocitlo pod vodou a záplavy si tu vyžiadali päť ľudských životov.

„V atmosfére Zeme sa nachádza veľké množstvo vodnej pary, ktorá sa v tomto a uplynulom roku vyparila z rekordne teplých oceánov. Navyše oblasť strednej Európy sa aktuálne nachádza v oblasti zvlnených frontálnych rozhraní, ktoré oddeľujú teplý vzduch nad Stredomorím a Balkánom od chladnejšieho nad severozápadnou Európou, týka sa to najmä Britských ostrovov. Podľa prognostických modelov by sa spomenuté teplotné rozhranie malo v nasledujúcich dňoch, a tiež v budúcom týždni stále udržiavať nad strednou Európou a malo by sa ešte zvýrazniť. Preto treba aj naďalej rátať so silným búrkami a intenzívnymi prívalovými zrážkami. Po teplotnej stránke však nebude mať počasie chladný ráz. Naďalej bude dusno s maximálnymi teplotami okolo 28 °C, tam kde sa budú vyskytovať zrážky a oblačnosť bude asi o 4 °C chladnejšie,“ avizoval klimatológ.

Podľa Matejoviča prvý letný mesiac by mal podľa dlhodobých prognóz skončiť ako teplotne nadnormálny, teplé by mali byť aj mesiace júl a august. Pravdepodobnosť, že aj toto leto bude po rekordne teplej zime a jari rovnako rekordne teplé, je však veľmi nízka.

„Počas najteplejších liet sa totiž prvá vlna horúčav zvykla objaviť už v prvej polovici júna a ďalšie pokračovali s prerušeniami až do konca augusta. Aktuálne prognostické modely v najbližších desiatich dňoch zatiaľ vlnu horúčav neočakávajú. Leto bude pravdepodobne teplejšie na východe nášho územia, kam sa bude z Balkánu dostávať častejšie teplý vzduch. Do západného Slovenska bude naopak častejšie od západu prúdiť chladnejší vzduch,“ doplnil Pavel Matejovič.

SOBOTA 8. 6. 2024
Jasno až polojasno. V priebehu dňa ojedinele prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 14 °C až 21 °C
Maximálna teplota: 23 °C až 30 °C
JZ vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 9. 6. 2024
Premenlivá, postupne veľká oblačnosť a na mnohých miestach búrky.
Minimálna teplota: 14 °C až 20 °C
Maximálna teplota: 23 °C až 29 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 10. 6. 2024
Jasno až polojasno. Popoludní postupne na viacerých miestach búrky.
Minimálna teplota: 12 °C až 19 °C
Maximálna teplota: 22 °C až 28 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 11. 6. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 8 °C až 15 °C
Maximálna teplota: 16 °C až 22 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 12. 6. 2024
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 7 °C až 12 °C
Maximálna teplota: 15 °C až 23 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 13. 6. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 6 °C až 12 °C
Maximálna teplota: 11 °C až 18 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 14. 6. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo občasný dážď.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 12 °C až 19 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.

Komentáre