Ekológia

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Aprílové počasie povystrája i na Veľkú noc

"Prílev studeného vzduchu bude postupne vystriedaný teplejším západným prúdením."

TASR/Webmagazin.sk, 7. apríla 2023 10:03
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Uplynulý týždeň poznačilo skutočne chladné ochladenie a záhradkárov potrápili aj nočné mrazy. Kto čakal zmenu, prekvapil ho najmä Zelený štvrtok. Ten si ešte prisvojila Perinbaba, ktorá hlavne na východe priniesla snehovú nádielku. Veľká noc teda nezačala ideálne slnečno a zopakovali sa minuloročné scenáre. Dočkáme sa po sviatkoch oteplenia?

"V úvode tohto týždňa prenikol do našej oblasti po zadnej strane brázdy nízkeho tlaku vzduchu nad východnou Európou veľmi studený, pôvodom arktický vzduchu," uviedol pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič. "Na niektorých miestach sa ochladilo aj viac ako o 15 °C. Jeho prílev bol sprevádzaný veterným počasím, ktoré umocňovalo pocit chladu. V nočných hodinách po utíšení vetra a zmenšení oblačnosti teplota klesala pod bod mrazu aj v nížinách juhozápadného Slovenska, kde už rozkvitli niektoré ovocné stromy."

Uplynulý týždeň Matejovič hodnotí ako silne teplotne podnormálny. "Napríklad na Záhorí namerali v stredu ráno až -8 °C. Vo štvrtok a piatok sa na najmä na severe a východe Slovenska zase vyskytlo sneženie." povedal. Podľa predpovedí tak zaúradoval zákon schválnosti, keď studený vzduch neopustí ani sviatky Veľkej noci. Na Veľký piatok meteorológovia varujú na väčšine územia pred poľadovicou. Sviatoční vodiči by mali byť obozretní aj pred snehovými jazykmi či závejmi.

A ako to bude vyzerať v ďalších dňoch?

"V budúcom týždni sa počasie začne meniť. Prílev studeného vzduchu bude postupne vystriedaný teplejším západným prúdením," uviedol klimatológ a priblížil, že "už v pondelok môže teplota na niektorých miestach juhozápadného Slovenska vystúpiť až na 16 °C. Oproti súčasnému veľmi chladnému charakteru počasia sa teda výrazne oteplí."

Teplejšie počasie neopustí ani zvyšok týždňa. Rozlúčiť sa môžeme aj s nočnými mrazmi, ktoré sa v nížinách už neočakávajú. Najväčší nárast teplôt si privlastní juhozápadné Slovensko, kde sa na teplomeroch môže ukázať aj do 20 °C.

"Teplý vzduch, ktorý k nám bude prúdiť z Atlantiku bude vlhký, pričom na jednotlivých frontálnych systémoch sa budú vyskytovať aj atmosférické zrážky. Na krajnom juhozápade Slovenska sa totiž už začína prejavovať sucho a očakávané zrážky ho môžu zmierniť," dodal Matejovič.

SOBOTA 8. 4. 2023
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo občasný dážď.
Minimálna teplota: 5° až 0°C
Maximálna teplota: 4° až 12°C
Z vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 9. 4. 2023
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 8° až 2°C
Maximálna teplota: 5° až 13°C
Z vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 10. 4. 2023
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 6° až 0°C
Maximálna teplota: 5° až 13°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 11. 4. 2023
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 7° až 0°C
Maximálna teplota: 8° až 15°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

STREDA 12. 4. 2023
Prevažne polooblačno.
Minimálna teplota: 8° až 0°C
Maximálna teplota: 7° až 15°C
J vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 13. 4. 2023
Zamračené.
Minimálna teplota: 6° až 1°C
Maximálna teplota: 8° až 12°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 14. 4. 2023
Zamračené.
Minimálna teplota: 9° až 3°C
Maximálna teplota: 9° až 13°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk





Komentáre