Ekológia

Vedci SAV potvrdili výskyt špecifických parazitov u bobrov

"Bobry, ktorí sú prísne bylinožraví, vylučujú trus priamo do vody. Ten predstavuje potenciálny zdroj kontaminácie sladkej vody parazitmi hlavne v lokalitách, ktoré obývajú ľudia."

TASR, 1. februára 2021 17:22
Bobor, archívna snímka. Foto: TASR
Bratislava 29. januára (TASR) - Vedci Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied (PÚ SAV) v Košiciach potvrdili výskyt špecifických parazitov u bobrov. TASR o tom informovala Katarína Gáliková z referátu pre komunikáciu a médiá Úradu SAV.

Bobry, ktorí sú prísne bylinožraví, vylučujú trus priamo do vody. Ten predstavuje potenciálny zdroj kontaminácie sladkej vody parazitmi hlavne v lokalitách, ktoré obývajú ľudia,“ zdôvodnila výber výskumu Ingrid Papajová, vedúca oddelenia environmentálnej a rastlinnej parazitológie Parazitologického ústavu SAV.

Vo vzorkách z okolia bobrích nôr pri riekach Laborec a Dunaj vedci nezaevidovali vývinové štádiá parazitov. "U bobrov, žijúcich pri rieke Topľa, sme zaznamenali až štyri druhy črevných parazitov. V truse sme našli oocysty Cryptosporidium spp., cysty Giardia spp., vajíčka trematód Stichorchis subtriquetrus, ako aj vajíčka a larvy nematód Travassosius rufus," hovorí doktorandka Júlia Šmigová Bystrianska z PÚ SAV. Prezentované výsledky sú prvými údajmi o prítomnosti druhu Stichorchis subtriquetrus a Travassosius rufus, na slovenskom území. Sú to parazity špecifické pre bobrov.

"Dôležitým zistením bolo, že bobor môže byť významným zdrojom kontaminácie povrchových vôd parazitickými prvokmi, Giardia spp. a Cryptosporidium spp., ktoré môžu byť nebezpečné aj pre ľudí, keďže spôsobujú hnačky," dodala Šmigová.

Riešiteľský tím bude v projekte pokračovať hlavne druhovou špecifikáciou nájdených prvokov pomocou molekulárnych metód. Vyšetrovanie vzoriek trusu bobrov z rôznych lokalít najmä na východnom Slovensku bude pokračovať po uvoľnení pandemických opatrení.






Komentáre