Ekológia

V ankete o Strom roka môžete hlasovať do konca septembra

"V poradí 19. ročník ankety reprezentuje dvanásť stromov z rôznych kútov Slovenska. Do konca septembra bojujú o titul i odborné ošetrenie. Patronát nad anketou drží desiaty rok spevák Peter Lipa."

TASR, Webmagazin.sk, 10. septembra 2021 12:54
O titul Strom roka sa tento rok uchádza aj 150 ročná hruška planá, ktorú nájdete nad rybníkom Zelené pri Poltári. Foto: FB Nadácia Ekopolis

Už po devätnásty krát organizuje Nadácia Ekopolis súťaž o prestížny titul Strom roka. Výnimočné stromy, ktoré majú svoj príbeh a mnohé si pamätajú dávno minulé storočia, môžu do súťaže prihlasovať jednotlivci, kolektívy i organizácie. Porota každý rok vyberie dvanásť finalistov, za ktorých môže verejnosť hlasovať.

„Anketa svojim poslaním upozorňuje na význam, hodnotu, krásu stromov, prispieva k ich ošetreniu a v mnohých prípadoch aj k ich záchrane. Je to práve príbeh a spojenie s ľuďmi, ktoré stromy robia výnimočnými,“ hovorí Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis.

Jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do konca apríla, v máji vybrala odborná komisia z nominovaných stromov 12 finalistov. „Hneď v úvode nového ročníka nás prekvapil obrovský záujem ľudí o nomináciu svojho obľúbeného stromu. Spomedzi až 51 prihlásených sme vybrali dvanásť najzaujímavejších finalistov, za ktorých môže verejnosť hlasovať až do 30. septembra,“ hovorí Martina Hromadová.

Titul i odborné ošetrenie


Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste získajú peňažnú sumu 300 eur na ich ošetrenie. Na víťaza čaká odborný posudok a ošetrenie v hodnote 300 eur a automatický postup do medzinárodného finále ankety Európsky strom roka, kde bude reprezentovať Slovensko. Na priaznivcov ankety čakajú aj toto leto zaujímavé aktivity. „Nenahraditeľnou súčasťou ankety je odborná prednáška arboristov a ošetrenie stromu pred verejnosťou. Zmysel ankety chceme priblížiť aj deťom, preto sme ani tento raz nezabudli na súťaž pre školy. Knižnej odmeny od Artfora sa dočkajú i traja nominujúci a traja hlasujúci, ktorých vyžrebujeme po skončení hlasovania,“ približuje Martina Hromadová.

Ako hlasovať?


Hlasovať je možné formou oficiálneho hlasovacieho lístka, ktorý nájdete v časopise Krásy Slovenska. Takisto sa dá hlasovať aj formou sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk alebo na sociálnej sieti Facebook. „Vyhodnotenie celej súťaže, ocenenie víťazov a udelenie titulu Strom roka 2021 víťazovi sa uskutoční na jeseň. V minulom roku sme popri oslave výročia ankety uskutočnili aj verejnú výsadbu nových stromov a veľmi radi by sme podobný scenár zopakovali aj tento rok,“ uzatvára Hromadová.
Najexotickejším stromom v tohtoročnej ankete Strom roka je 170 rokčná katalpa bignóniovitá, ktorú nájdeme v Mariássovej záhrade v Hnúšti. Foto: FB Nadácia Ekopolis

Fotografie dvanástich stromov, ktoré postúpili do finále, ich vek, miesto, popis aj príbeh, ktorý sa ku každému viaže, nájdete na webe a Facebooku Nadácie Ekopolis.

Komentáre