Ekológia

V ankete Európsky strom roka súťaží aj slovenský prastarý dub z Drnavy

"Príbehy všetkých finálových stromov a samotné hlasovanie budú zverejnené na stránke www.treeoftheyear.org."

TASR/Webmagazin.sk, 2. februára 2021 12:02
Vzácny platan z Komjatíc je považovaný za najhrubší strom na Slovensku. Preslávil ho predovšetkým titul Strom roka na Slovensku, ktorý získal v roku 2012, aby sa o rok neskôr dostal do prvej päťky v súťaži Európsky strom roka 2013. Vo viacerých zdrojoch je zároveň uvádzaný ako jeden zo siedmich najväčších živých organizmov v Európe. Foto: TASR Henrich Mišovič

Počas celého februára majú ľudia opäť možnosť vybrať jeden z najpútavejších príbehov v 11. ročníku prestížnej ankety Európsky strom roka 2021. Milovníkov stromov zo Slovenska môže osloviť napríklad víťaz národnej ankety Strom roka 2020, vzácny prastarý dub z Drnavy v okrese Rožňava.

"Hoci anketu vedieme už skoro dve desaťročia, naša krajina má zo svojej krásy stále čo ponúknuť. Svedčí o tom náš tohtoročný reprezentant – vyše 700-ročný dub z obce Drnava," priblížila Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis, ktorá je spoluorganizátorom ankety Európsky Strom roka.
Víťazným titulom Strom roka 2020 sa môže pýšiť až 700 ročný Dub letný z Drnavy. Na jar bude reprezentovať Slovensko v európskej súťaži Strom roka. Foto: FB Nadácia Ekopolis

Pre pandémiu nového koronavírusu bude v tomto roku vyhlasovanie výsledkov online, pri príležitosti konferencie Sadíme pre budúcnosť - výsadba troch miliónov stromov v Európe. "Vysadiť tri milióny stromov je úžasný cieľ. Naše obrovské úsilie môže skončiť rozpadom výsadieb a znížením už i tak poškodenej biodiverzity. No môže byť aj úžasným úspechom a zlepšením pre krajinu, záchytnou sieťou pre vtáctvo a hmyz, teda skvelým nástrojom na adaptáciu na zmenu klímy. Všetko, čo potrebujeme, je dodržiavať niekoľko pravidiel, ktoré začínajú pri snahe efektívne chrániť existujúce lesy a stromy. Ak zlyháme, naša aktivita pri akejkoľvek výsadbe bude predstavovať márnu snahu pri odďaľovaní vlastnej porážky," reagoval vedec, ambasádor ankety Európsky strom roka a europoslanec Michal Wiezik.

V tohtoročnom zozname 14 európskych finalistov možno nájsť skvosty od najstarších stromov, akým je tisícročný platan Curinga z Talianska považovaný za strážcu lesa, alebo rovnako starý dub zo Španielska, o ktorom sa traduje, že za jeho dlhovekosť môžu vraj čarodejnice. Rovnako aj unikáty, ktoré prežili obe svetové vojny.

Príbehy všetkých finálových stromov a samotné hlasovanie budú zverejnené na stránke www.treeoftheyear.org.

Komentáre