Ekológia

Trnava ponúka mestské stromy na adoptovanie do súkromných záhrad

"Cieľom je takto zvýšiť počet drevín na území Trnavy, lebo samospráva pri novej výsadbe drevín už naráža na kapacitné limity mestských pozemkov."

TASR, 13. júla 2021 12:22
Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Trnavská radnica zisťuje dotazníkom záujem o adoptovanie stromu a prvým 100 prihláseným Trnavčanom dá možnosť vybrať si drevinu pre svoju záhradu. Realizácia výsadby bude celá v réžii mesta, podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej žiadatelia budú musieť na svojom pozemku pripraviť iba jamu.

Cieľom je takto zvýšiť počet drevín na území Trnavy, lebo samospráva pri novej výsadbe drevín už naráža na kapacitné limity mestských pozemkov, na inžinierske siete, dopravnú situáciu alebo šírku uličného profilu.

„V týchto dňoch zisťujeme záujem a presnú skladbu stromov, aby sme počas leta mohli pripraviť verejné obstarávanie. Samotná výsadba je naplánovaná na október – november,“ informoval vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií mestského úradu Ondrej Horváth.

V ponuke je 26 stromov od malých cez stredné až po veľké, pričom v každej kategórii je na výber viacero okrasných i ovocných drevín s jedlými aj nejedlými plodmi. Noví majitelia so stromom dostanú stručný manuál, ako sa oň starať. Ich hlavnou povinnosťou však bude najmä zalievanie, o odbornú starostlivosť sa postará raz ročne a v prípade potreby samospráva prostredníctvom dodávateľských firiem. Dotazník pre záujemcov je na webovej stránke mesta.

Komentáre