Ekológia

SLEDUJEME: SR sa zotavuje z povodní, na západe naďalej platia výstrahy

"Hydrologickú výstrahu tretieho stupňa vydali pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky."

TASR, 17. septembra 2024 12:57
Na snímke zaplavená ulica v Stupave 15. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák
Bratislava 17. septembra (TASR) - Na krajnom západe Slovenska naďalej platí pre väčšinu okresov výstraha tretieho stupňa pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Hydrologickú výstrahu tretieho stupňa vydali pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky.

Výstraha druhého stupňa pred povodňami platí v Myjave.

Povodne hrozia aj v Galante, Šali, Pezinku a Trnave. Platia tam prvostupňové výstrahy.



Hasiči v Košickom kraji zasahovali v uplynulých dňoch najmä pre popadané stromy


Hasiči v Košickom kraji v uplynulých dňoch zasahovali v súvislosti so zrážkami najmä pre popadané stromy. Od soboty (14. 9.) do utorkového rána neevidovali žiadne výjazdy k odčerpávaniu vody. Pre TASR to uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jozef Bálint.

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer


Od soboty evidujú dokopy 21 výjazdov v súvislosti s počasím, pričom v štyroch prípadoch išlo o výjazdy členov dobrovoľných hasičských zborov obcí a v 17 príslušníkov HaZZ. V 19 prípadoch boli odstraňované popadané stromy na cestách, motorových vozidlách a v blízkosti objektov. "V jednom prípade vykonali príslušníci HaZZ vytiahnutie zapadnutého sanitného vozidla na podmáčanom teréne," spresnil s tým, že spolu s dobrovoľnými hasičmi asistovali pri uchytení uvoľnenej strechy na budove nevyužívaného obecného úradu.

Výjazdy v uvedenom období sa v deviatich prípadoch týkali okresu Košice-okolie, štyri boli zrealizované v Trebišovskom okrese, po tri v okrese Spišská Nová Ves a Košice a dva výjazdy zaznamenali v Rožňavskom okrese.

Hasiči v Trenčianskom kraji odstraňovali následky počasia aj v pondelok, na trať spadol strom


Od pondelka (16. 9.) do utorkového rána absolvovali hasiči v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) v súvislosti s počasím sedem zásahov. Odstraňovali spadnuté stromy a odčerpávali vodu zo zatopených priestorov. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Marián Petrík.

Zasahovali príslušníci HaZZ z hasičských staníc v Trenčíne, Dubnice nad Váhom, Nového Mesta nad Váhom, Bánoviec nad Bebravou a členovia dobrovoľných hasičských zborov z miest a obcí Stará Turá, Uhrovec, Hôrka nad Váhom a Bošáca. Celkom zasahovalo 16 príslušníkov HaZZ a 12 dobrovoľných hasičov, nasadených bolo osem kusov hasičskej techniky.

"Trenčianski hasiči odstraňovali strom spadnutý na železničnej trati medzi obcami Trenčianske Jastrabie a Mníchova Lehota v okrese Trenčín. Strom zablokoval osobný vlak, v ktorom bol strojvodca a desať cestujúcich, všetci sú bez zranení. Hasiči strom spílili a z koľajiska odstránili. Následne bola železničná trať opäť sprejazdnená a premávka obnovená," doplnil Petrík.

V Dúbravke je dočasne neprejazdná ulica Kajerka, podmyli ju dažde


V bratislavskej Dúbravke je dočasne neprejazdná ulica Kajerka. V dôsledku intenzívnych dažďov v predošlých dňoch prišlo k jej podmytiu. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti.

"Miesto je dočasne neprejazdné a je riadne označené zábranami," upozorňuje samospráva s tým, že dočasné dopravné značenie je osadené aj na vjazde z Jadranskej ulice a na začiatku ulice K Horánskej studni.

Mestská časť prosí obyvateľov o rešpektovanie dočasného dopravného značenia.

Kulminácia Dunaja aj Moravy pokračuje, miestami sa očakáva vzostup hladín


Kulminácia Dunaja v Bratislave pokračuje, ustáliť by sa mala počas dňa. Pod Vodným dielom Gabčíkovo hladina výrazne stúpa. Rovnako prebieha aj kulminácia hornej Moravy. Vzostup sa očakáva v jej strednej a dolnej časti. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.





"Hladina Dunaja začala v hornej časti kulminovať ešte v nočných hodinách a v profile Devín dosiahla nadránom maximum 905 centimetrov, čo zodpovedá prietoku 9579 kubických metrov za sekundu. V Bratislave napokon dosiahol Dunaj v maxime 970 centimetrov. Kulminácia ešte stále prebieha a počas dňa očakávame v týchto profiloch ustálenosť pri súčasných vodných stavoch" ozrejmil ústav. Výrazný vzostup podľa neho pokračuje na strednom a dolnom úseku pod vodným dielom Gabčíkovo, kde sa očakáva kulminácia v stredu (18. 9.) až štvrtok (19. 9.).

Na snímke policajti hliadkujú v zaplavenej bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves v utorok 17. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kulminácia prebieha aj na hornom úseku Moravy. V jej strednej a dolnej časti predpokladajú ešte výrazný vzostup vodných hladín so začiatkom kulminácie. "Odlišný priebeh pozorujeme v profile Devínska Nová Ves, kde dochádza k vzdutiu hladiny Dunajom (podobný jav pozorujeme aj v Kolárove na Váhu a Salke na Ipli)," doplnil SHMÚ.

Na ostatnom území vrátane povodia Myjavy, Kysuce a na malokarpatských prítokoch sa hydrologická situácia upokojuje a hladiny tokov naďalej klesajú.

Situácia v hlavnom meste sa po počasí v uplynulých dňoch upokojuje



Situácia v Bratislave sa po počasí v uplynulých dňoch upokojuje. Hladina Dunaja, ktorý v noci kulminoval vo výške okolo 970 centimetrov (cm), pomaly klesá. Platí to aj pre rieku Morava. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla s tým, že protipovodňové hrádze pri Dunaji dimenzované na nápor vody do výšky 1013 cm vydržali.

"Podľa prognóz a predpovedí počasia už voda nebude stúpať a nemala by spôsobiť nové škody. Tie, ktoré nám extrémne počasie doteraz spôsobilo, sú beztak veľké," skonštatoval Bubla.

Situáciu v blízkosti Dunaja a Moravy naďalej hlavné mesto monitoruje, Komunálny podnik i bezpečnostné zložky sú však odteraz k dispozícii najmä na odstraňovanie škôd. Cieľom je čo najskôr odstrániť popadané konáre, nánosy blata a kameňov a uvoľniť tak ulice hlavného mesta. Do "normálu" sa vracia aj mestská hromadná doprava.

Na snímke stav rieky Dunaj v Bratislave 17. septembra 2024. V noci zo 16 na 17. septembra Dunaj kulminoval. Výška vodného stavu oscilovala okolo 950 centimetrov. Foto: TASR - Michal Svítok


Hlavné mesto začína postupne aj s vyčísľovaním škôd, podľa odhadov by to mohlo byť v miliónoch eur. Ide napríklad o popadané stromy či zničený mobiliár. Preveriť je však potrebné aj statiku zasiahnutých mostov a lávok či zosumarizovať poškodené a podmyté cesty a chodníky. Veľké škody očakáva najmä v bratislavskom lesoparku, kde nie je bezpečný pohyb ani v súčasnosti. Opätovne preto odporúča mestským lesom a parkom sa ešte vyhnúť.

Bratislavský magistrát si zároveň cení verejný prísľub predsedu vlády finančne prispieť postihnutým samosprávam. Prioritou mesta bude v tomto prípade sanácia nestabilného svahu na Devínskej ceste. "Zosuvy pôdy sa tu opakujú pri každej povodňovej situácii a táto prakticky jediná spojnica Devína s mestom musí aj pri takýchto situáciách zostať do poslednej možnej chvíle priechodná," poznamenal Bubla s tým, že k prioritám pribudne taktiež spomínaný lesopark i zoo.

Hlavné mesto zároveň poďakovalo za pomoc štátnym zložkám, najmä polícii, hasičom, vojakom, záchranárom i vodohospodárom. Rovnako tak mestským podnikom a organizáciám, starostom mestských častí a obyvateľom, a to najmä za trpezlivosť a ochotu vzájomne si pomáhať.

Na snímke osobné auto a hasičské auto, ktoré odčerpáva vodu na zaplavenom Slovanskom nábreží v bratislavskej mestskej časti Devín v utorok 17. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák


Viaceré bratislavské ulice zostávajú neprejazdné


Viaceré ulice v hlavnom meste zostávajú neprejazdné. Dopravu do a z mestskej časti Devín zabezpečuje armáda, ktorá obyvateľov vozí od kostola smerom na Devínsku Novú Ves a na ulicu Na hriadkach. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Šimková upozornila, že aktuálne sú v Bratislave neprejazdné ulice Istrijská, Kočánkova aj časť ulice Na hriadkach. Priechodné nie sú ani Devínska cesta, Slovanské nábrežie či Devínske jazero. Policajti uzavreli aj časť Viedenskej cesty.

"O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať," dodala Šimková.

Na naďalej uzatvorené niektoré komunikácie opätovne upozorňuje aj starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír. Ide o ulice Istrijská, Vápencová a Mlynská, ktoré zostávajú uzavreté do odvolania a skončenia záchranných prác. Komunikácie podľa neho využívajú záchranné zložky a mestská hromadná doprava. "Prosíme obyvateľov, aby v žiadnom prípade neriskovali tento priestor na povodňovú turistiku," vyzýva Krajčír.



Na snímke cesta neďaleko Kremeľskej ulice, ktorá je uzatvorená z dôvodou povodní v bratislavskej mestskej časti Devín v utorok 17. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák


Hasiči mali pre počasie 153 výjazdov, najviac v Bratislavskom kraji


V súvislosti s poveternostnou situáciou mali hasiči na Slovensku od pondelkového (16. 9.) do utorkového rána celkovo 153 výjazdov. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, a to 75. Naopak, najmenej zasahovali v Banskobystrickom kraji (3). Informuje o tom Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) na sociálnej sieti.

Druhý najvyšší počet zásahov mali hasiči v Trnavskom kraji, konkrétne 43. V Nitrianskom kraji zasahovali deväťkrát, v Trenčianskom a Žilinskom mali po sedem výjazdov. V Prešovskom kraji mali hasiči päť výjazdov a v Košickom kraji štyri výjazdy.

Pri výjazdoch zasahovalo celkovo 141 príslušníkov HaZZ a 316 členov dobrovoľných hasičských zborov.



Na snímke vojaci prevážajú obyvateľov z Devína do Devínskej Novej Vsi po uzatvorení cesty neďaleko Kremeľskej ulice z dôvodu povodní v bratislavských mestských častiach Devín a Devínska Nová Ves v utorok 17. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák


Devínska cesta v Bratislave zostáva pre autá naďalej uzatvorená



Devínska cesta v Bratislave zostáva pre autá naďalej uzatvorená. Informuje o tom mestská časť Devín na sociálnej sieti.

"Príslušníci Policajného zboru zmerali hladinu vody na vozovke pri Sihoti a táto dosahuje 35 centimetrov," vysvetľuje samospráva.

V prípade potreby dopraviť sa mimo Devína treba podľa mestskej časti využiť kyvadlovú dopravu nákladnými vozidlami Ozbrojených síl SR, a to smer Devínska Nová Ves.



Mestský park v Galante je z bezpečnostných dôvodov uzavretý aj v utorok


Mestský park v Galante je z bezpečnostných dôvodov pre verejnosť uzavretý aj počas utorka. Dôvodom je vplyv nepriaznivého počasia z uplynulých dní. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

"Silný vietor a intenzívne zrážky spôsobili podmáčanie terénu a poškodenie stromov. Prebieha odstraňovanie zlomených konárov a monitorovanie stavu a stability stromov, aby sa zabezpečila bezpečnosť návštevníkov," priblížilo mesto.

Na účely vstupu do kaviarne alebo reštaurácie a Základnej umeleckej školy Josepha Haydna je potrebné využiť bočnú bránu (pri ZUŠ) alebo hlavnú bránu (vjazd k severnému krídlu kaštieľa).

Most ponad Chvojnicu medzi Holíčom a Skalicou je opäť prejazdný


Dočasné premostenie ponad rieku Chvojnica medzi mestami Holíč a Skalica je opäť prejazdné pre všetku dopravu. TASR o tom informovala hovorkyňa Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Natália Petkáčová.

Premostenie bolo počas uplynulých dní dočasne uzatvorené v dôsledku vplyvu nepriaznivého počasia. Doprava bola presmerovaná cez Vrádište a Prietržku.

"Som veľmi rád, že naše dočasné premostenie, ktoré sme osadili v rámci komplexnej rekonštrukcie mosta cez Chvojnicu, nával vody, dažďa a blata vydržalo a my sme nemuseli pristúpiť k negatívnejším riešeniam tejto situácie," zdôraznil na sociálnej sieti predseda TTSK Jozef Viskupič.



D. Krajčír: V Devínskej Novej Vsi je situácia stabilnejšia, zlepšenie ešte nie


V bratislavskej Devínskej Novej Vsi je aktuálny stav v súvislosti s povodňovou situáciou stabilnejší, avšak o zlepšení sa hovoriť ešte nedá. Konštatuje to starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír s tým, že hladina vodných tokov Moravy a Dunaja stále neklesá.

Na snímke zatopené domy v Devínskej Novej Vsi 15. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák


"V mestskej časti prečerpávame všetky miesta, kde by mohla voda spôsobiť škody a zaplaviť ďalšie pivnice a domy. Robíme všetko pre to, aby nezaplavilo miesta, ktoré zaplaviť nemusí, kým vodu odčerpáme," podotýka Krajčír.

Na hradení, ktoré je smerom na Devínske jazero, je sedem mobilných profesionálnych prečerpávacích staníc. Na ulicu Na hriadkach boli privolané ďalšie sily a prostriedky, odčerpávajú tam vodu, ktorá zaliala aj vodovodné šachty Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Tie sú uzatvorené, takže obyvatelia sa podľa starostu nemusia báť o kvalitu pitnej vody.



Šéf miestnej samosprávy zároveň žiada obyvateľov, aby sa naďalej vyhýbali zaplaveným miestam, miestam, kde sú vykonávané zásahy, i tým, ktoré sú kontrolované a riadené políciou. Je to podľa neho nevyhnutné pre ich bezpečnosť a pre to, aby všetky záchranné zložky, ktoré pomáhajú pri odstraňovaní škôd, mohli vykonávať svoju prácu.

Upozorňuje ich tiež na to, aby nevstupovali k blízkosti riek či do riek, prípadne aby na vstup do vody nevyužívali športové náčinie. Apeluje taktiež na opatrnosť a ohľaduplnosť.

Komentáre