Ekológia

Rysia samička Vendy sa vrátila do voľnej prírody

"Päťmesačné rysie mláďa sa minulý rok objavilo na dvore rodinného domu v Liptovskej Kokave. Bolo dehydrované, podvyživené a takmer na pokraji smrti. "

TASR, 23. mája 2023 11:13
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Rysiu samičku Vendy, ktorá vyše polroka naberala sily v záchrannej stanici v Zázrivej, vypustili v oravskej časti Západných Tatier. TASR o tom v pondelok informovala Jana Tomalová zo Správy Tatranského národného parku (TANAP).

Päťmesačné rysie mláďa sa minulý rok objavilo na dvore rodinného domu v Liptovskej Kokave. Bolo dehydrované, podvyživené a takmer na pokraji smrti. "Mláďatko sme odchytili a po veterinárnej kontrole umiestnili do karanténnej stanice v Tichej doline. Vendy, ako sme malú rysiu samičku pomenovali, bola prvou pacientkou tejto novo zrekonštruovanej stanice v lokalite Tábor," priblížila zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová.

Rysíča vážilo v čase odchytu štyri a pol kilogramu. Po zhruba týždňovom pobyte v karanténe ho čakala cesta do Zázrivej. V tamojšej záchrannej stanici umiestnili mláďa do výbehu, kde prakticky neprichádzalo do kontaktu s človekom. Za potravou vychádzalo výlučne počas noci. Správa národného parku podotkla, že ide o spôsob bezkontaktnej starostlivosti, keď si zviera nenavykne na človeka a nestratí svoju plachosť. Zvýšia sa tak jeho šance na prežitie v prírode. V tomto režime sa o rysíča starali do chvíle, keď bolo schopné samostatného života vo voľnej prírode.

"Včera (21. 5.), po takmer siedmich mesiacoch pobytu v záchrannej stanici, sme jednoročnú rysicu vypustili do voľnej prírody. Počas pobytu v záchrannej stanici vyrástla a zosilnela. Pred vypustením sme ju odvážili, jej hmotnosť stúpla na takmer 15 kilogramov," povedala o zavŕšení polročnej snahy tímu odborníkov Feriancová.

Zdôraznila, že v takomto zdravotnom a fyzickom stave by mala Vendy bez väčších problémov zvládnuť život v divočine. "Vypustením do voľnej prírody dostala možnosť žiť život, pre ktorý bola zrodená," dodala zoologička.

Komentáre