Ekológia

Program Zelené oázy podporí 25 projektov na výsadbu drevín

"Grantový program Zelené oázy podporuje aktívnych občanov pri vytváraní, obnove či oživení ekologicky hodnotných lokalít a trás."

TASR/Webmagazin.sk, 8. februára 2022 12:05
Na snímke z 20. augusta 2021 je jedna z dažďových záhrad na priestranstve pri kultúrnom dome v obci Kladzany. Vznikla aj vďaka grantovému programu Zelené oázy. Foto: TASR Jana Ďurašková


Stromy a nová zeleň pribudnú v mestách a obciach po celom Slovensku, postará sa o to 16. ročník grantového programu Zelené oázy. TASR o tom informovala manažérka programu Ľubica Štúberová s tým, že prvé výsledky sú už známe.

Odborná komisia vybrala 17 projektov, ktoré získajú priamu finančnú podporu. Ďalších osem vybraných návrhov sa do 21. februára uchádza o hlasy verejnosti. „Do hlasovania postúpil jeden projekt z každého kraja Slovenska,“ vysvetlila a doplnila, že výsledky budú známe po uzavretí hlasovania, 25. februára. Záujemcom je k dispozícii webstránka www.oazy.sk.

Ako ďalej uvádza, medzi podporené projekty odborná komisia zaradila napríklad Útulok pre ľudí bez domova v Leviciach, ktorý v rámci projektu Komunitná domácnosť vybuduje úžitkovú záhradu a vytvorí drobnochov. Žiaci a učitelia v Trstenej, Hornej Štubni a Jelšave zas vytvoria vo svojich areáloch zeleninové a ovocné záhrady či ovocné sady. Odborná komisia podporila aj výsadbu alejí a stromoradí v obciach Kladzany, medzi obcami Veľké a Malé Dvorníky a pri obci Pravotice. Podporu získala aj výsadba stromov na Pustom hrade vo Zvolene.

Štúberová tiež pripomenula, že o podporu sa uchádzalo viac ako sto zelených projektov. Finalisti sa najviac priblížili téme ročníka, ktorou bola Stromy medzi nami. „Vďaka nim pribudnú nové dreviny a zeleň v uliciach miest a obcí. Vytvoria živé koridory, ktoré pospájajú izolované ostrovčeky zelene a podporia lokálnu rastlinnú a živočíšnu rozmanitosť,“ podotkla.

Grantový program Zelené oázy podporuje aktívnych občanov pri vytváraní, obnove či oživení ekologicky hodnotných lokalít a trás. Venuje sa zveľaďovaniu a podpore ďalších zelených riešení pre mestské i vidiecke prostredie. Zameriava sa aj na vytváranie komunitných záhrad, výsadbu a obnovu ovocných sadov alebo podporu vzniku drobnochovov a chovov včiel.


Komentáre