Ekológia

O titul Európsky strom roka zabojuje aj tzv. tatranský dáždnik

"Jeden zo symbolov Tatier, ktorý prežil aj orkán, sa nachádza pri šikmej budove Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci."

TASR, 1. februára 2022 12:08
I keď ide o najbežnejší strom Európy, vo Vysokých Tatrách z neho nájdeme veľmi málo kusov. Takýto krásne previsnutý je však len jeden a preto ho právom Tatranci označujú za dominantu či symbol Starého Smokovca. Foto: FB Nadácia Ekopolis

Buk lesný – ovisnutý zo Starého Smokovca, známy aj ako tatranský dáždnik, vo februári zabojuje o Európsky strom roka. Tento strom je opradený istým tajomstvom, pretože nik presne nevie určiť, kto a kedy ho vysadil. Odhadom má 70 rokov a má veľké šťastie, že sa ocitol pod ochrannými krídlami členov Horskej záchrannej služby, ktorí sa oň starajú a dokonca ho zachránili pred výrubom,“ upozornila Martina R. Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá organizuje anketu Strom roka.

Jeden zo symbolov Tatier, ktorý prežil aj orkán, sa nachádza pri šikmej budove Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci. Verejnosť mu môže svoj hlas v súťaži odovzdať na stránke www.treeoftheyear.org. Hlasovanie za 16 stromov, ktoré reprezentujú jednotlivé zapojené krajiny v európskej súťaži, sa začne 1. a skončí 28. februára. Milovníci stromov budú mať k dispozícii dva hlasy, ktoré môžu ľubovoľne prideliť. „Okrem tatranského dáždnika tak môže hlasujúci podporiť ešte jeden strom navyše,“ dodala Hromadová.

Najstarší buk zo Starého Smokovca, o ktorý sa už roky stará horský záchranár Ján Kušnirák s kolegami, sa vďaka výhre v slovenskej ankete dočkal aj odborného ošetrenia.S tým stromom som spojený 20 rokov. Keďže sme v susedstve a popodeň vedie chodník, tak sme ho vždy na jar zostrihali, aby tadiaľ mohli ľudia chodiť. Tým, že sme ho zostrihávali, nerástol smerom dole, ale do šírky, a vďaka tomu má teraz tvar dáždnika,“ objasnil Kušnirák. Ocenený buk lesný – previsnutý má obvod kmeňa približne 250 centimetrov, výšku 13 metrov a pravdepodobne ho vysadili ešte v 50. rokoch minulého storočia vďaka študentom na čele s Bohdanom Wagnerom v rámci projektu „Veľké upratovanie“.

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na anketu Strom roka, ktorú organizujú jednotlivé štáty. Na Slovensku oslávi tento rok anketa svoje 20. jubileum. Medzinárodnú súťaž má na starosti Environmental Partnership Association (EPA).

Komentáre