Ekológia

PREDPOVEĎ POČASIA: Studený vzduch bojuje s teplejším. Kto vyhrá?

"Na Lomnickom štíte dosahuje snehová pokrývka 145 cm, aj na Štrbskom Plese majú takmer pol metra snehu."

TASR, 9. decembra 2023 10:39
Na snímke zasnežené Vysoké Tatry pri pohľade z obce Mengusovce v piatok 8. decembra 2023. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Okrem sladkostí a ovocia priniesol tohtoročný Mikuláš aj snehovú nádielku. Niekde symbolickú, inde kalamitnú. V nižších polohách striedal sneh dažďom a aj teplota vzduchu sa raz vyšplhala nad nulu a inokedy zasa klesla pod bod mrazu.

„V uplynulom týždni počasie na území Slovenska ovplyvňovali frontálne rozhrania a brázdy nízkeho tlaku, ktoré boli s nimi spojené. V ich blízkosti sa vyskytovali atmosférické zrážky, ktoré boli striedavo vo forme sneženia a dažďa, pri ktorom sa na niektorých miestach vytvárala poľadovica,“
povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako pripomenul, v pondelok pri prechodne zmenšenej oblačnosti a po utíšení vetra miestami klesli minimálne teploty aj pod -10 °C, a to aj na juhozápadnom Slovensku. Napríklad na Záhorí v Moravskom Svätom Jáne poklesla v tento deň minimálne teplota vzduchu na -12.2 °C. Na mnohých miestach však výraznejšiemu poklesu teploty vzduchu bránila oblačnosť a vietor.

„Na oklúznom fronte, ktorý naše územie ovplyvňoval v utorok a v stredu, sa vyskytlo sneženie aj na juhozápadnom Slovensku. V Bratislave dosahovala v stredu a štvrtok výška snehovej pokrývky 2 cm. O niečo viac snehu bolo na Záhorí, v Kuchyni pri Malackách mali 8 cm snehu. Najviac snehu je momentálne vo vysokých horských polohách Vysokých a Nízkych Tatier. Na Lomnickom štíte dosahuje snehová pokrývka 145 cm, no aj na Štrbskom Plese majú takmer pol metra snehu, v Poprade je 25 cm. Na východe majú sneh aj v nižších polohách, Stropkov má 14 a Prešov 19 cm,“ uviedol odborník.

Podľa aktuálnych prognostických modelov bude snehu v stredných a vysokých horských polohách pribúdať. Aj pri prechodnom oteplení, ktoré by malo nastať budúci týždeň, sa tu bude teplota vzduchu pohybovať tesne nad nulou, čo na roztopenie hrubšej snehovej pokrývky nestačí. Ako však hovorí Matejovič, otázne je to so snehom v nížinách.

„Ak teplota počas dňa vystúpi nad bod mrazu, sneh sa postupne topí. Začiatkom budúceho týždňa k nám navyše od západu prenikne teplejší morský vzduch a teploty v nížinách juhozápadného Slovenska môžu vystúpiť aj na 10 °C. V strede týždňa sa bude z Britských ostrov cez naše územie presúvať tlaková níž. Jej prechod bude spojený s atmosférickými zrážkami, ktoré budú v horských oblastiach vo forme sneženia, v nížinách budú spočiatku vo forme dažďa, no aj tu by sa mali postupne meniť na snehové. Po jej zadnej strane k nám na konci týždni prenikne od severu opäť chladnejší vzduch. V tejto chvíli sa ale nedá predpovedať, koľko zrážok nakoniec spadne,“ avizoval klimatológ.

„Ďalší vývoj počasia je ešte viac komplikovaný. Nad východnou a severnou Európou sa bude stále udržiavať studený vzduch, ktorý sa tam vyskytuje už od novembra. Naopak z Atlantiku sa do Európy tlačí teplý vzduch. V ďalších dvoch týždňoch sa teda bude rozhodovať, ktorá z týchto dvoch rozdielnych vzduchových hmôt získa prevahu,“ dodal Pavel Matejovič. Podľa toho bude vyzerať aj podoba blížiacich sa Vianoc – teda či budú biele v stredných a vyšších polohách, čo sa javí ako pravdepodobné, alebo sa po dlhšom čase potešia zo snehu aj obyvatelia nížin.

SOBOTA 9. 12. 2023
Oblačno až zamračené a hmlisto. Na západnom Slovensku postupne sneženie.
Minimálna teplota: -2° až -10°C
Maximálna teplota: -4° až 1°C
SV vietor 1 až 4 m/s

NEDEĽA 10. 12. 2023
Oblačno až zamračené a od západu na mnohých miestach sneženie, ktoré bude od západu prechádzať do dažďa. Postupne zrážky kvapalné.
Minimálna teplota: -1° až -8°C
Maximálna teplota: -2° až 3°C
J vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 11. 12. 2023
Oblačno až zamračené a počas dňa postupne od západu dážď. Od 600 metrov, na juhu a východe aj nižšie sneženie.
Minimálna teplota: 0° až -6°C
Maximálna teplota: 2° až 6°C
JV vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 12. 12. 2023
Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo slabý dážď.
Minimálna teplota: 3° až -1°C
Maximálna teplota: 1° až 6°C
J vietor 1 až 5 m/s

STREDA 13. 12. 2023
Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo občasný dážď.
Minimálna teplota: 5° až 0°C
Maximálna teplota: 2° až 8°C
J vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 14. 12. 2023
Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 6° až 0°C
Maximálna teplota: 1° až 8°C
S vietor 1 až 5 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.

Komentáre