Ekológia

PREDPOVEĎ POČASIA: Rekordnú jeseň vystriedajú teploty pod -10 °C

"Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň."

TASR, 3. decembra 2023 8:45
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Bratislava 2. decembra (Teraz.sk) - Teplým jesenným dňom vo štvrtok (30. novembra) oficiálne odzvonilo. Tie síce skončili už o niečo skôr, no i napriek tomu sa posledné mesiace zapísali do slovenskej histórie ako najteplejšími tohto obdobia.

Vo štvrtok 30. novembra sme sa rozlúčili s meteorologickou jeseňou, ktorá trvala od septembra do novembra. Mnohé dni možno pôsobili, akoby boli letné, potvrdil to i fakt, že jeseň bola najteplejšou v histórii meteorologických meraní na našom území. Závery nedokázal zmeniť ani chladnejší záver novembra. Ten síce skončil ako teplotne normálny, no mesiace september a október boli mimoriadne nadnormálne.

Ako pre teraz.sk vysvetlil klimatológ Pavel Matejovič, ochladenie na konci novembra bolo citeľné najmä preto, že prišlo po mimoriadne teplom období. Prognostické modely však predpovedali o niečo chladnejšie dni. "Studený vzduch sa totiž rýchlo nad teplejším vnútrozemím transformoval. Týkalo sa to najmä juhozápadného Slovenska," povedal. Novembrové ochladenia z minulosti však boli značne rozdielne oproti tohtoročným. "Napríklad kým v studenom novembri 1993 sa v Bratislave vyskytlo 10 ľadových dní, keď sa teplota počas celého dňa udržiavala pod bodom mrazu, v uplynulom novembri sa nevyskytol ani jeden takýto deň. Kým v novembri 1993 klesla minimálna teplota v Bratislave na -12.5 °C, počas tohto novembra to bolo -4.3 °C." Iné to nebolo ani pri snehovej pokrývke. "Na konci novembra 1993 bolo v Bratislave 18 cm snehu, tento rok sa tu vyskytol len snehový poprašok. Ochladenie sa o niečo viac prejavilo na severnom a východnom Slovensku, no žiadne rekordy ani tam prekonané neboli," dodal.

Väčší chlad by mohol priniesť december, predsa len odštartovala ním aj meteorologická zima, ktorá potrvá až do februára. "V oblasti strednej Európy sa udržiava výrazné teplotné rozhranie, ktoré oddeľuje teplejší vzduch nad juhovýchodnou Európou, od chladnejšieho nad severnou a západnou časťou nášho kontinentu. V jeho blízkosti sa vyskytujú atmosférické zrážky, ktoré sú prevažne vo forme sneženia, no prechodne sa v nižších polohách vyskytuje aj dážď," uviedol klimatológ.

Cez víkend treba byť opatrný a rátať aj s nebezpečnými meteorologickými javmi. Môže sa objaviť poľadovica, intenzívne sneženie i silný vietor. "Po zadnej strane tlakovej níže, ktorá sa premiestňuje zo severného Talianska smerom na severovýchod, k nám prenikne od severu studený vzduch. V prvej polovici budúceho týždňa môžu aj v nížinách juhozápadného Slovenska minimálne teploty klesnúť pod -10 °C," priblížil Matejovič. O niečo chladnejšie noci pocítia obyvatelia kotlín stredného a severného Slovenska. Zmenšenie oblačnosti a utíšenie vetra môže na snehovej pokrývke znížiť minimálne teploty až na -20 °C. "Chladný charakter počasia by mal pretrvávať v priebehu celého budúceho týždňa," uzatvára predpoveď nasledujúcich dní klimatológ.


SOBOTA 2. 12. 2023
Veľká oblačnosť až zamračené a dážď. Na Záhorí, na severozápade a na severe aj sneženie.
Minimálna teplota: 3° až -3°C
Maximálna teplota: -2° až 4°C
SV vietor 2 až 7 m/s

NEDEĽA 3. 12. 2023
Oblačno až zamračené a miestami snehové prehánky.
Minimálna teplota: -1° až -8°C
Maximálna teplota: -4° až 3°C
JZ vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 4. 12. 2023
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: -2° až -8°C
Maximálna teplota: -4° až 3°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 5. 12. 2023
Premenlivá oblačnosť a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: -3° až -14°C
Maximálna teplota: -4° až 2°C
S vietor 1 až 5 m/s

STREDA 6. 12. 2023
Oblačno až zamračené a od západu sneženie, na západe postupne aj zrážky kvapalné.
Minimálna teplota: -2° až -12°C
Maximálna teplota: -3° až 4°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 7. 12. 2023
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: -2° až -11°C
Maximálna teplota: -3° až 4°C
J vietor 1 až 4 m/s

PIATOK 8. 12. 2023
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: -1° až -10°C
Maximálna teplota: -2° až 4°
J vietor 1 až 4 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.

Komentáre