Ekológia

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Teplá jeseň sa zapíše do histórie

"Teplé vody Atlantického oceánu zosilňujú rýchle prehlbovanie tlakových níží. Jednou z nich bola aj ničivá smršť Ciarán."

TASR, 4. novembra 2023 10:29
Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová
Bratislava 4. novembra
Nadpriemerne teplý október sa skončil, no ani prvé dni posledného mesiaca meteorologickej jesene nepriniesli výraznejšie ochladenie. Západ Európy sužovala mohutná smršť Ciarán a postup výraznej tlakovej níže priniesol aj na Slovensku dážď a vietor. November je pritom mesiac, ktorý prináša prvé výraznejšie prejavy zimy. Dočkáme sa ich v najbližších dňoch?

„Aj počas uplynulého týždňa pokračovalo na toto ročné obdobie teplé počasie. Október ako mesiac skončil ako mimoriadne teplotne nadnormálny. V Hurbanove, kde sa pozoruje počasie od roku 1871, skončil október s priemernou mesačnou teplotou 14 °C ako tretí najteplejší v histórii meraní. Október bol zároveň aj vlhký, za celý mesiac spadlo vyše 80 mm zrážok, čo je viac ako 150 percent normálu,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Podľa jeho slov bolo mimoriadne teplé počasie v októbri spôsobené prevládajúcim prúdením teplého a vlhkého vzduchu od juhozápadu. Do klimatologickej histórie sa potom zapíše udalosť, ktorá sa odohrala v noci z 20. na 21. októbra, keď asi na piatich meteorologických staniciach neklesla v noci teplota pod 20 °C.

„Bol to najneskorší výskyt tropickej noci na území Slovenska. Výnimočnosť tejto udalosti potvrdzuje aj fakt, že výskyt tropickej noci je na našom území už v septembri považovaný za výnimočný jav,“ doplnil klimatológ.

Takéto teplotné extrémy sa však nevyskytujú náhodou. Ide o dôsledok dlhšie trvajúceho trendu. „Celé leto a september boli globálne rekordne teplé. Rekordne teplé sú aj povrchové vody morí a oceánov. To spôsobuje, že sa do atmosféry vyparí viac vody. Vysoká vlhkosť v spojení s mimoriadne teplým vzduchom potom podporujú výskyt extrémnych prejavov počasia. K nim patrila aj cyklóna Ciarán, ktorá v týchto dňoch potrápila najmä obyvateľov západnej Európy. Teplé vody Atlantického oceána totiž zosilňujú rýchle prehlbovanie tlakových níží. Tie potom putujú smerom k Britským ostrovom a k európskemu kontinentu. Silný vietor je potom výsledok prudkého tlakového gradientu, ktorý je spojený s týmito tlakovými nížami,“ vysvetlil Pavel Matejovič.

Cyklóna Ciarán prešla cez juhozápad Anglicka, Belgicko, Nemecko, Francúzsko a Taliansko. Doteraz si vyžiadala najmenej desať ľudských životov a obrovské materiálne škody. Zároveň sa nad Biskajským zálivom formuje ďalšia hlboká tlaková níž.

„Podobný charakter počasia bude pokračovať aj v prvej polovici novembra. Striedavo k nám bude prúdiť teplejší a chladnejší morský vzduch, pričom treba rátať aj s atmosférickými zrážkami a tiež vetrom. Maximálne teploty sa budú pohybovať v intervale 12 až 16 °C, čo sú na túto ročnú dobu nadnormálne hodnoty,“ avizoval klimatológ.

Výrazné ochladenie zatiaľ prognostické modely nepredpokladajú. Tohtoročná jeseň tak podľa Matejoviča bude pravdepodobne historicky najteplejšia od začiatku meraní na našom území.


SOBOTA 4. 11. 2023
Prevažne oblačno. Prechodne aj menej oblačnosti.
Minimálna teplota: 8° až 0°C
Maximálna teplota: 7° až 14°C
JV vietor 2 až 7 m/s

NEDEĽA 5. 11. 2023
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 11° až 5°C
Maximálna teplota: 8° až 15°C
J vietor 3 až 8 m/s

PONDELOK 6. 11. 2023
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 9° až 2°C
Maximálna teplota: 8° až 15°C
Z vietor 2 až 6 m/s

UTOROK 7. 11. 2023
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 7° až 1°C
Maximálna teplota: 6° až 13°C
SZ vietor 1 až 4 m/s

STREDA 8. 11. 2023
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 8° až 2°C
Maximálna teplota: 7° až 14°C
SZ vietor 2 až 7 m/s

ŠTVRTOK 9. 11. 2023
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 7° až 0°C
Maximálna teplota: 7° až 13°C
J vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 10. 11. 2023
Nízka oblačnosť.
Minimálna teplota: 7° až 1°C
Maximálna teplota: 7° až 14°C




Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.

Komentáre