Ekológia

Počas jarnej inventúry zaregistrovali v TANAP-e 793 kamzíkov

"Hoci výsledné číslo sa cez tisícku neprehuplo, zoológov potešili počty tohtoročných mláďat. Na slovenskej strane Tatier ich narátali 56, u severných susedov zaznačili do aplikácie 24 jedincov."

TASR, 16. júna 2024 8:24
Kamzík tatranský, rupicapra rupicapra. Foto: TASR Milan Kapusta

Celkovo 793 kamzíkov zaregistrovali počas tohtoročnej jarnej kamzičej inventúry v Tatranskom národnom parku (TANAP). Kým na slovenskej strane Tatier narátali 589 kamzíkov, v susednom Poľsku zaznamenali prostredníctvom aplikácie 204 jedincov. Ide o približne rovnaké počty ako vlani, keď na oboch stranách národného parku zaevidovali 816 kamzíkov. TANAP o tom informuje na sociálnej sieti.

V porovnaní s minulým rokom sa oba národné parky rozhodli spočítavať kamzíky o niečo skôr. Táto zmena sa podľa zoologičky Eriky Feriancovej oplatila, počasie vyšlo. "Rátači však na svoje úseky museli vyraziť veľmi skoro, aby ich prácu v teréne nezmarili hmly, ktoré nastupovali už okolo 9.00 h," povedala.

Hoci výsledné číslo sa cez tisícku neprehuplo, zoológov potešili počty tohtoročných mláďat. Na slovenskej strane Tatier ich narátali 56, u severných susedov zaznačili do aplikácie 24 jedincov.

"Popri kamzíkoch rátači zaregistrovali aj viacero medveďov, ktoré sa hostili na kvetoch čučoriedok či orlov skalných krúžiacich nad ich hlavami," dodáva TANAP.


Komentáre