Ekológia

TANAP: V slovenských i poľských Tatrách narátali 816 kamzíkov

"Najväčšie čriedy sa už tradične podarilo sčítať v Belianskych Tatrách, práve tie ponúkajú zveri bohatú potravnú ponuku a pokoj, ktorý zabezpečuje uzávera vzácnej lokality."

TASR, 4. júla 2023 18:46
Kamzík vrchovský tatranský vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR – Milan Kapusta

Celkovo 816 kamzíkov, z toho 63 tohtoročných mláďat, narátali sčítajúci v slovenských i poľských Tatrách. Na sociálnej sieti o tom informuje Tatranský národný park (TANAP).

Ako uvádza, na slovenskej strane Tatier zaznamenali presne 555 kamzíkov, zo toho 45 tohtoročných mláďat. V Poľsku videli 261 jedincov, z nich narátali 18 kamzíčat. Najväčšie čriedy sa už tradične podarilo sčítať v Belianskych Tatrách, práve tie ponúkajú zveri bohatú potravnú ponuku a pokoj, ktorý zabezpečuje uzávera vzácnej lokality.

"Predpovede počasia hlásili ideálne podmienky. Nakoniec však, tak ako pred dvomi rokmi, sprevádzalo sčítanie dusno, ktoré kamzíky prinútilo hľadať úkryt pred teplom už v ranných hodinách. Boli tak pre sčítajúcich ťažšie viditeľné," uviedol TANAP.

Ako dopĺňa TANAP, nie je to však len teplom, s najväčšou pravdepodobnosťou je kamzičia populácia naozaj nižšia.

"Tatranskí zoológovia očakávali, že populačná krivka oproti rekordu mierne poklesne, no momentálne je ešte predčasné hovoriť o i príčinách. Jarný rekord si držia ročníky 2014 a 2016, keď v teréne napočítali zhodne po 1232 kamzíkov," dodáva TANAP.



Komentáre