Ekológia

PIENAP: Ochranári i dobrovoľníci čistili skalné sute

"Výrubom náletových drevín ochranári postupne odstránili napríklad liesku obyčajnú, slivku trnkovú a už aj agát biely."

TASR, 29. novembra 2021 13:55
Letecký záber na Pieninský národný park. Foto: TASR Michal Svítok


Počas jesene ochranári opäť čistili skalné sute v Pieninskom národnom parku (PIENAP) od náletových drevín. Pri práci im pomáhali aj dobrovoľníci, aby tak zamedzili vytláčaniu pôvodných a vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Riaditeľ Správy PIENAP Vladimír Kĺč objasnil, že náletové dreviny tam svojím rastom potláčajú rastliny citlivé na zatienenie, spomaľujú pohyb sutí, a tým aj ich samoobnovovanie.

„Bohato zastúpená flóra prirodzene vytvára priaznivé životné podmienky hlavne pre množstvo bezstavovcov. Teda ak sa tunajšie sute dostanú do nepriaznivého stavu, nepriaznivo sa zmenia aj ďalšie zložky bioty. Preto manažmentové opatrenie, ktoré smerujú k zlepšeniu stavu skalných sutí, osožia aj populácii jasoňa červenookého a ďalším živočíchom a rastlinám, napríklad aj vzácnej chryzantéme pieninskej,“ objasnil Kĺč.

Výrubom náletových drevín ochranári postupne odstránili napríklad liesku obyčajnú, slivku trnkovú a už aj agát biely, ktorý sa tam začal šíriť v posledných troch rokoch. Bez manažmentových opatrení by podľa Kĺča z nášho najmenšieho národného parku vymizli už spomínané pieninské symboly.

Komentáre