Ekológia

Petržalka ľuďom opäť odkazuje, aby labute a vodné vtáctvo nekŕmili

"Ľudská potrava totiž obsahuje zložky, ktoré pre ich trávenie nie sú prirodzené a vodným vtákom, ako sú labute, kačice či lysky, spôsobujú tráviace ťažkosti. "

TASR, 10. januára 2023 13:20
Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Bratislavská Petržalka návštevníkom Veľkého Draždiaka opätovne odkazuje, aby labute a vodné vtáctvo nekŕmili, pretože im tým často ubližujú. Tento nežiaduci trend zo strany niektorých obyvateľov totiž pretrváva aj napriek viacerým upozorneniam zo strany mestskej časti i osadeným desiatkam informačných tabúľ. Ide najmä o suché pečivo, ktorým návštevníci vtáctvo kŕmia.

"Uvedomujeme si, že občas sa môže zdať, akoby si operence od vás potravu doslova pýtali. Ak vám však na ich zdraví, a najmä ich voľnom výskyte skutočne záleží, odolajte ich roztomilosti a nekŕmte ich," zdôrazňuje samospráva.

Ľudská potrava totiž obsahuje zložky, ktoré pre ich trávenie nie sú prirodzené a vodným vtákom, ako sú labute, kačice či lysky, spôsobujú tráviace ťažkosti. Takýmto prikrmovaním dochádza k zhoršeniu ich zdravotného stavu, u niektorých jedincov, najmä mláďat, môže dôjsť aj k úhynu. Pravidelným prikrmovaním navyše postupne strácajú potrebu dokázať si zaobstarať potravu samy, čo môže mať opäť fatálne dôsledky.

Podľa mestskej časti netreba zabúdať ani na to, že Veľký Draždiak vyhľadávajú aj plavci a v zime aj "ľadové medvede". "Pečivo, ktoré vtáky nezjedia, znečisťuje vodnú plochu, spôsobuje nežiaduci nárast rias, šírenie chorôb a láka hlodavce," vysvetľuje samospráva.

Petržalka nie je jediná mestská časť, ktorá na zákaz kŕmenia labutí a vodného vtáctva v minulosti upozorňovala. Ružinov taktiež vyzýval návštevníkov Štrkoveckého jazera, aby labute ani kačky nekŕmili, či už pečivom, zvyškami desiatej alebo kebabom. Na zákaz kŕmenia upozorňujú tabule aj návštevníkov areálu Kuchajda v Novom Meste.





Komentáre