Ekológia

Ochranári budú presadzovať nulovú kvótu na lov vlka dravého

"Za určenie nulovej kvóty na lov vlka dravého v roku 2021 je aj minister životného prostredia Ján Budaj."

TASR/Webmagazin.sk, 21. októbra 2020 15:17
Na archívnej snímke z 3. februára 2019 vlk dravý (Canis lupus). Foto: TASR/DPA
Bratislava 20. októbra (TASR) - Štátna ochrana prírody SR bude presadzovať nulovú kvótu na lov vlka dravého v roku 2021 na stretnutí medzirezortnej pracovnej skupiny. Uviedol to šéf ochranárov Dušan Karaska, ktorý sa v utorok zúčastní na zasadnutí na ministerstve pôdohospodárstva. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Vlk má v prírode nezastupiteľnú funkciu. Dokáže regulovať v súčasnosti premnoženú poľovnú zver, ktorá robí veľké škody na lesných porastoch či poľnohospodárskych plodinách, navyše je aj zdrojom šírenia závažných chorôb, ako je napríklad mor ošípaných,“ hovorí Karaska.

Zároveň podotýka, že keby rozhodovanie o vlkovi nechali iba na chovateľoch hospodárskych zvierat a poľovníkoch, tak by sa tento druh na Slovensku nevyskytoval. „Konflikt vlk verzus chovatelia statku pretrváva od začiatkov chovu oviec a bol príčinou vyničenia tejto šelmy v mnohých krajinách sveta,“ konštatuje riaditeľ.

Tvrdí, že je nevyhnutné zlepšiť ochranu hospodárskych zvierat proti útokom vlka. V tomto je potrebné pomôcť farmárom. „V Európskej únii existuje fond na ochranu hospodárskych zvierat proti veľkým šelmám, z ktorého Slovensko zatiaľ nevyčerpalo ani jedno euro,“ poznamenal Karaska. Dodal, že je potrebné, aby príslušné ministerstvá začali aktívne v tejto veci konať a farmárom sprístupnili finančné prostriedky.

Za určenie nulovej kvóty na lov vlka dravého v roku 2021 je aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).




Komentáre