Ekológia

Mnohé vtáky sú citlivé na vyrušenie pri hniezdení, potrebujú pokoj

"U tých vtákov, ktoré hniezdia v kolóniách, sa pri vyrušení stáva, že v panike vyskáču z hniezd a naspäť sa už vrátiť nevedia."

TASR, 9. apríla 2021 13:40
Škorec lesný krmí mláďatá hmyzom. Potravu dokáže priniesť až 300 krát za deň. V dobe hniezdenie je chránený. Na snímke rodičia pri krmení mláďat v dutine orecha. Foto: TASR Juraj Ďurník

Mnohé vtáčie druhy sú citlivé na vyrušenie pri hniezdení. Potrebujú pri ňom hlavne pokoj. Pre niektoré vtáky je pri hniezdení problémom aj počasie. Výchovu mláďat limituje nadmerné používanie pesticídov na niektorých plodinách. Pre TASR to uviedol Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife.

Vtáky citlivé na vyrušenie pri hniezdení môžu po tom, ako návštevník prestane hniezdo pozorovať, opustiť hniezdo a mláďatá "nechať svojmu osudu", hovorí ornitológ. "Nechcené návštevy" môžu byť podľa Ridzoňa tragickejšie. U tých vtákov, ktoré hniezdia v kolóniách, sa pri vyrušení stáva, že v panike vyskáču z hniezd a naspäť sa už vrátiť nevedia. Ako príklad uvádza chavkošov a tiež mladé nelietajúce čajky, ktoré vyskáču do Dunaja, kde ich strhne prúd a uhynú desiatky mláďat.

"Preto v okolí kolónií vtáctva platí najprísnejšia ochrana a platí zásada, že k hniezdam vtáctva sa nepribližujeme a ak náhodou na nejaké natrafí náhodný návštevník, tak ho je potrebné nechať na pokoji," upozorňuje ornitológ. Dodal, že bude stačiť, ak budú ľudia dodržiavať platné pravidlá pre pohyb v chránených územiach a mimo nich.

Zároveň približuje, že v Európe je čoraz viac rozšírená zásada, že vtáky sa počas hniezdenia nefotia a fotky sa nezverejňujú. Dôvodom je, aby to nenabádalo iných ľudí na fotenie a vyrušovanie mláďat.

Vtáky potrebujú pri hniezdení aj dostatok potravy. U dospelých jedincov prevyšuje rastlinná potrava ako semená, mláďatá môžu vyžadovať inú potravu, napríklad hmyz. "Preto je tak dôležitý celkový stav krajiny a veľkým problémom nadmerné používanie pesticídov na niektorých plodinách. Značne limituje možnosti výchovy mláďat," poznamenal Ridzoň.

Počasie môže byť pri hniezdení pre niektoré vtáky limitujúcim faktorom. Napríklad pre tie, ktoré hniezdia na mokradiach. Cíbiky, šabliarky, šišily, bučiaky, chriašte majú v suchých rokoch problém s hniezdením na Slovensku, tvrdí Ridzoň. Pokračuje, že pre hlucháňa zas môže byť problémom chladný vzduch alebo keď v horách počas vodenia mláďat napadne sneh. "Daždivé počasie je zas problematické pre viaceré hmyzožravé druhy, keď pri chladnom a daždivom počasí nemusia nájsť dosť potravy pre výchovu mláďat," podotkol ornitológ.

Komentáre