Ekológia

Medvedia ruja je od polovice apríla do júla

"Najmenej pravdepodobné je stretnutie s medveďom počas denného svetla a pri prechádzke po vyznačených chodníkoch."

TASR, 20. apríla 2021 13:52
Na archívnej snímke fotografia medveďa hnedého z výstavy Skryté krásy divokej prídody na MŽP SR v apríli 2015. Foto: TASR Jakub Kotian


Medvedia ruja trvá od polovice apríla až do júla. Medveď sa v tomto období snaží vyhnúť ľuďom, môže však dôjsť k stretnutiu. Informuje o tom Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR.

Medveď hnedý patrí k polygamným druhom, samec nasleduje samicu, pri ktorej môže ostať viac ako tri týždne. Slašťan vysvetľuje, že medvede žijú samotárskym životom a v čase ruje vyhľadávajú rujné medvedice.

Podľa Slašťana sú medvede počas ruje opatrné a kontaktu s človekom sa radšej vyhnú. No i tak môže dôjsť k stretnutiu, pretože aktivita medveďa stúpa aj počas dňa. "Preto odporúčame obmedziť pobyt v prírode predovšetkým ráno, večer a v noci, ale tiež počas dňa v hustej vegetácii, v miestach so zhoršenou viditeľnosťou alebo blízko zdrojov potravy," uvádza Slašťan. Zároveň dopĺňa, že najmenej pravdepodobné je stretnutie s medveďom počas denného svetla a pri prechádzke po vyznačených chodníkoch.

Slašťan priblížil, že medveď má vyvinutý čuch, pomocou ktorého sa orientuje v prostredí pri vyhľadávaní potravy alebo iných medveďov, prípadne pri zisťovaní nebezpečenstva. Dôležitú úlohu pri tom podľa Slašťana hrajú poveternostné podmienky, ročné obdobie, rýchlosť a smer vetra. "Medvede tak na veľké vzdialenosti rozpoznajú pach opačného pohlavia, ľudí, zdroje potravy i prípadné nebezpečenstvo," poznamenal ochranár.

Komentáre