Ekológia

Ak nájdete vtáčie mláďa, neberte ho domov a nezachraňujte sami

"V záujme záchrany vtáčaťa môžete kontaktovať príslušné pracovisko Štátnej ochrany prírody, záchrannú stanicu alebo ornitológa. Neberte život opusteného, či raneného vtáčaťa do svojich rúk."

TASR/Webmagazin.sk, 25. mája 2020 8:52
Foto: FOTO Brian Lawless/PA via AP


Ľudia, ktorí nájdu vtáča v núdzi, by mali kontaktovať príslušné pracovisko Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Tá vykoná zber hendikepovaných živočíchov a zabezpečí im starostlivosť. Zavolať tiež môžu záchranným staniciam či ornitológom. Uviedla to Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

V žiadnom prípade by ľudia nemali odniesť akékoľvek vtáča, ktoré nájdu, k sebe domov a pokúšať sa ho zachrániť. "Zdravé mláďatká, ktoré sú v dobrej kondícii a dokážu sa samy pohybovať, spravidla stačí vyložiť na vyvýšené miesto, mimo dosahu psov či mačiek, čo najbližšie k hniezdu, respektíve miestu nálezu. Menšie mláďatká a zranené jedince si vyžadujú špeciálny prístup a okamžitú pomoc odborníka,“ priblížila Deutschová. O zdravé mláďa sa najlepšie postará dospelý pár, poznamenala.

Kapacity záchranných staníc aj odborných pracovníkov sú obmedzené a je potrebné ich využívať efektívne, aby sa pomoc dostala živočíchom, ktoré to potrebujú. Deutschová dodáva, že prevoz z miesta nálezu je potrebný len v naozaj odôvodnených prípadoch.

Komentáre