Cestovanie

Vlastivedné múzeum v Galante sa stalo Múzeom roka 2014

"Vlastivedné múzeum počas svojej 46-ročnej činnosti obohacovalo kultúrne dianie v regióne. "

TASR, 25. októbra 2015 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta
Vlastivedné múzeum v Galante získalo v celoslovenskej súťaži titul Múzeum roka 2014. Cenu prevzal jeho riaditeľ Jozef Keppert v máji tohto roka.

Ako povedal, kritériá boli veľmi prísne. "Odborná komisia ocenila okrem iného výstavbu novej časti múzea, zvýšenie počtu zbierkových predmetov, ich reštaurovanie, prácu s mládežou, zvýšenie návštevnosti," priblížil Keppert. Dodal, že Vlastivedné múzeum počas svojej 46-ročnej činnosti obohacovalo kultúrne dianie v regióne. Vybudovalo 14 expozícií a nadobudlo vyše 23.000 zbierkových predmetov. Vo fondoch múzea sú najbohatšie zastúpené vedné odbory archeológia, história a etnológia. Užšia špecializácia múzea je zameraná na dokumentovanie mlynárstva v oblasti Malého Dunaja a dolného toku Váhu.

"Mestskú bytovú kultúru približujú dve kolekcie historického nábytku, ktoré sú datované do konca 19. a začiatku 20. storočia. Sú produktom presne neurčenej stolársko–remeselnej dielne v Rakúsko-Uhorsku a neprezentujú štýl bývania vyššej spoločenskej triedy," konštatoval riaditeľ. Expozícia s názvom Sakrálne pamiatky tvoria predmety, ktoré boli jednak súčasťou zariadenia chrámu, ako aj menšie ľudové plastiky cirkevného charakteru. "Vystavené diela zaraďujeme do 18.–19. storočia, ktoré svojím umeleckým stvárnením dokumentujú súdobú kultúru regiónu," konštatoval. Dodal, že ďalšia expozícia Tradičnej ľudovej kultúry galantského regiónu ponúka výber z bohatej zbierky múzea, prostredníctvom ktorého predstavuje rôznorodosť spôsobu života ľudu na našom území počas posledných 200 rokov.

Podľa jeho ďalších slov Expozícia Lekáreň prináša zariadenie lekárne, ktoré pochádza z roku 1909. Spája sa s menom lekárnika Ernesta Ulreicha z Pustých Úľan. Výtvarní umelci regiónu zastupujú zbierku umeleckej histórie a predstavujú diela rôznych výtvarných techník. Expozícia Gáň – Brakoň podáva v krátkosti obraz o nálezoch výskumu v tejto archeologickej lokalite v roku 2007, ktorý dokumentuje bohaté osídlenie regiónu od neolitu, cez staršiu a mladšiu dobu bronzovú až po sťahovanie národov v piatom storočí.

Komentáre