Cestovanie

Vďaka dotácii chcú zachrániť časť pamiatok v Gombaseku

"Počas nasledujúcich 24 mesiacov chce OZ Sine Metu kompletne zrekonštruovať rokokový kaštieľ Andrássyovcov a založikť v ňom prvé múzeum združenia v regióne."

TASR/Webmagazin.sk, 21. októbra 2020 7:47
Na archívnej snímke zrúcanina kostola v areáli kláštora pavlínov v Gombaseku v okrese Rožňava Foto: TASR Branislav Caban
Gombasek 20. októbra (TASR) – Záchranu významnej časti kultúrnych pamiatok v Gombaseku, časti obce Slavec v Rožňavskom okrese, má umožniť dotácia, ktorú v programe cezhraničnej spolupráce Interreg získalo občianske združenie (OZ) Sine Metu. Na sociálnej sieti o tom informoval jeho predseda Örs Orosz.

„Počas nasledujúcich 24 mesiacov kompletne zrekonštruujeme rokokový kaštieľ Andrássyovcov, v ktorom založíme prvé múzeum združenia v regióne. Stála expozícia, založená na viac ako 3000 nálezoch zo štyroch ukončených sezón výkopových prác, predstaví históriu tohto miesta od stredovekých pavlínov až po 20. storočie,“ uviedol Orosz.

Členovia OZ v predchádzajúcich dvoch rokoch areál kláštora vyčistili, odkryli časť pôvodných stavieb, postavili zvonicu s vyhliadkovou plošinou, nové chodníky, lavičky, drevenú vstupnú bránu aj informačné tabule. Tohto roku pribudla replika historického dela a fontána s motívom gombaseckej Meluzíny, ktorá bola symbolom gemerského rodu Bebekovcov.


Komentáre