Cestovanie

V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta

"Z cudzokrajných drevín je výnimočným najmä vzácny céder z Himalájí alebo ľaliovník tulipánokvetý zo Severnej Ameriky. "

TASR/Webmagazin.sk, 8. októbra 2020 13:56
Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí. Informovala o tom Zuzana Jóbová, špecialistka destinačného marketingu Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

„Už pri vzniku náučného chodníka Zvonička sme uvažovali o spestrení lokalít flórou, ktorá nie je v našej krajine bežne viditeľná. Preto vznikol projekt, ktorý by mal zaujať verejnosť a pritiahnuť návštevníkov do mesta. Vďaka informačným prvkom napĺňa tiež náučný charakter pre deti, mládež a širokú verejnosť,“ priblížil Víťazoslav Chrappa, konateľ mestských lesov, ktoré stáli za myšlienkou projektu.

Záhradný les tvoria z väčšej časti domáce dreviny, ako borovica lesná či dub cerový. Z cudzokrajných drevín je výnimočným najmä vzácny céder z Himalájí alebo ľaliovník tulipánokvetý zo Severnej Ameriky. Návštevníci však môžu obdivovať aj posvätné čínske gingko či mohutnosť sekvojovca mamutieho.

Nová turistická atrakcia sa nachádza v blízkosti chodníka prepájajúceho turistické lokality Zvonička a Kohútovo, pri vypracovaní projektovej dokumentácie sa na nej podieľali aj odborníci z Arboréta v Tesárskych Mlyňanoch. „Sme radi, že sa nám podarilo podporiť tento projekt, ktorý zaujímavo dopĺňa ponuku trávenia voľného času v Novej Bani,“ povedala Žofia Buganová, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Gron, ktorá vznik Záhradného lesa finančne podporila.

Komentáre