Cestovanie

V Múzeu slovenskej dediny predstavia kultúru a remeslá Oravy

"Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej bude súčasťou podujatia predstavenie novej expozície – zvonkárskej dielne z obce Zázrivá. "

TASR, 8. júla 2020 10:26
Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Siman
Martin 8. júla (TASR) – Oravská nedeľa predstaví tradičnú kultúru, remeslá a ľudovú umeleckú výrobu regiónu v nedeľu 12. júla v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.

Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej bude súčasťou podujatia predstavenie novej expozície – zvonkárskej dielne z obce Zázrivá. "Zvonkárska dielňa, pôvodne postavená v roku 1882 ako kováčska vyhňa, dokumentuje technologický proces výroby plechových zvoncov v obci v období medzi svetovými vojnami," doplnila Kiripolská.

"Pre malých i veľkých návštevníkov bude pripravená náučná cesta – Spoznávajme spoločne oravské remeslá. Hravou formou pomocou indícií a úloh sa dozvedia viac informácií o tradičných remeslách. Na vlastné oči uvidia lisovanie oleja v olejárni, výrobu šindľa, krampľovanie ovčej vlny, spracovanie ľanu či tkanie plátna," uviedla Kiripolská.

V drevenom kostole z Rudna sa o 13.30 h uskutoční rímskokatolícka svätá omša. "Súčasťou programu budú ukážky tradičnej ľudovej a umeleckej výroby. Podujatie sa bude konať v zmysle protiepidemických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR. Prosíme o trpezlivosť a pochopenie pri dodržiavaní opatrení a maximálneho počtu návštevníkov, ktorý je obmedzený," dodala Kiripolská.

Komentáre