Cestovanie

Symbolom hornej Nitry sú už celé desaťročia Bojnice

"Región je obklopený pohoriami Strážovské vrchy a Malá Fatra, Žiar (severovýchod) a Vtáčnik (východ). Smerom na sever pokračuje Turčianska kotlina lemovaná Malou a Veľkou Fatrou."

TASR/Webmagazin.sk, 3. júla 2020 12:38
Letecký záber na Bojnice a okolie. Foto: TASR Michal Svítok

Hornou Nitrou prechádzala dôležitá obchodná, neskôr aj poštová cesta z Viedne do Krakova a do Sedmohradska. Región je obklopený pohoriami Strážovské vrchy a Malá Fatra (smerom na západ a sever), Žiar (severovýchod) a Vtáčnik (východ). Smerom na sever pokračuje Turčianska kotlina lemovaná Malou a Veľkou Fatrou.

Bojnice: Vďaka rozprávkovému zámku ich nazývajú aj perlou hornej Nitry. V Bojniciach bola poštová stanica a v meste boli trhy so soľou, železom a drahými kovmi. Mesto bolo sídlom Nitrianskej župy, pretože stáročia bolo centrom vojenskej i hospodárskej moci na hornej Nitre. Národná zoologická záhrada, kúpalisko Čajka, areál kúpeľov s dostupnými termálnymi bazénmi pre verejnosť, vyhliadka nad mestom s turistickým vláčikom, Prepoštská jaskyňa, novootvorený detský areál na ihrisku pod farou s pieskovými sochami hradov, gumyandom (skákacími atrakciami) sú počas prázdnin stávkou na istotu, že letná dovolenka sa vydarí.
Foto: TASR Michal Svítok


Vtáčnik: Najvyšší vrch pohoria sa takisto volá Vtáčnik (1348 m. n. m.). Na úpätí vrchov ležia doliny Ostrý Grúň a Kľak, zničené nacistami počas druhej svetovej vojny.

Žiar: Nad banskými mestami Prievidza a Handlová sa nachádza pohorie Žiar s najvyšším vrchom Chlieviská (1024 m. n. m.). Leží tam známe rekreačné stredisko Remata, kde sa možno oddávať nielen zimným športom, ale aj letnému oddychu.

Kláštor pod Znievom: Táto turčianska obec je známa vďaka gymnáziu, ktoré svoje brány otvorilo v roku 1869. Bolo to v poradí tretie slovenské katolícke gymnázium. Dôraz kládlo na prírodovedné predmety, študovali na ňom žiaci z celého Slovenska, predovšetkým z chudobných rodín. Neďaleko obce ležia ruiny Znievskeho hradu.

Veľká Fatra: Patrí medzi najrozsiahlejšie pohoria na Slovensku s málo narušeným prírodným prostredím. Sú tam situované najznámejšie lyžiarske strediská stredného Slovenska: Donovaly, Malinô Brdo, Jasenská dolina či Šachtičky, ktoré lákajú turistov nielen v zime na kvalitnú lyžovačku, ale majú aj svoje letné atrakcie s bobovými dráhami, lezeckými parkami, cyklistickými chodníkmi a miestnymi špecialitami. Najvyšším vrchom tohto národného parku je Ostredok (1592,54 m n. m.), ale krásne výhľady ponúkajú aj Rakytov, Krížna, Lysec, Ostrá či Kľak.
Historická hasičská zbrojnica v Kláštore pod Znievom. Foto: TASR Erika Ďurčová

Letecký záber na pohorie Veľká Fatra. Foto: TASR Michal Svítok

Nad obcou Sebedražie v úpätí pohoria Vtáčnik sa nachádza farma na chov vzácnych riečnych rakov. Foto: TASR Pavol Remiaš


Blatnická dolina: Spolu s Gaderskou je najvýznamnejšou dolinou Veľkej Fatry. Majú vzhľad kaňonu s mohutnými bralami. V spodnej časti doliny sa nachádza výrazný skalný útvar Skalné oko. Ukrýva aj jednu z najväčších jaskýň Veľkej Fatry Mažarnú. Východiskovým bodom do oboch dolín je obec Blatnica. Na strmom kopci za obcou sa týči zrúcanina Blatnického hradu z 13. storočia.

Sklabinský hrad: Nachádza sa približne deväť kilometrov na východ od Martina. Bol kráľovským hradom a sídlom Turčianskej stolice. Dvakrát vyhorel, neskôr bol jeho súčasťou predhradný kaštieľ, ktorý ku koncu druhej svetovej vojny vyhodili nemecké vojská do vzduchu a spolu s obcou Sklabinský Podzámok vypálili.

Turčianske Teplice: Mesto je historickým centrom horného Turca a jedným z prvých kúpeľných miest na Slovensku. Sú to jediné slovenské kúpele, kde sa liečia choroby obličiek a močových ciest. Do roku 1948 boli na mapách vyznačené ako Štubnianske Teplice. Patrili do majetku mesta Kremnica, tá sa ich vzdala až v roku 1949, keď vznikli Československé štátne kúpele a žriedla.

Martin: V 16. storočí bol ešte majetkom Sklabinského hradu. V polovici 19. storočia takmer celý vyhorel. Avšak potom nastalo rýchle obrodenie. Z mesta sa stalo stredisko slovenskej kultúry a obyvatelia sa aktívne zapájali do revolučného diania. Od roku 1863 tam sídli Matica slovenská, v roku 1866 bolo založené jedno z troch slovenských gymnázií, od roku 1869 v Martine pracuje prvý ženský spolok Živena, od roku 1872 Slovenský spevokol, v roku 1941 vznikla Slovenská národná knižnica. Významný je aj rok 1918, keď sa podpisom Martinskej deklarácie Slovensko pripojilo k Česku a vznikla Československá republika. Mesto Martin vyhlásili v roku 1994 za národné kultúrne centrum Slovákov.
Blatnická dolina ponúka výborné podmienky na turistiku, ale aj skalné lezenie. Foto: TASR Dušan Hein

Zrúcanina Sklabinského hradu nad obcou Blatnica. Foto: TASR Michal Svítok

Obľúbený aquapark v Turčianskych Teplicicah. Foto: TASR František Iván

Komentáre