Cestovanie

V iniciatíve Poklady Slovenska spúšťajú hlasovanie o adresátovi grantu

"V minulom roku rozhodlo o výsledku viac ako 55.000 hlasujúcich. Na stránke určenej na hlasovanie nájdu záujemcovia aj bližší popis histórie i súčasného stavu jednotlivých finálových pamiatok."

TASR, 1. júna 2024 8:22
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Verejnosť môže od soboty (1. 6.) opäť rozhodnúť o tom, ktorá historická pamiatka získa 50.000 eur v rámci iniciatívy Poklady Slovenska. Hlasovať a vyberať spomedzi deviatich finalistov možno až do 15. júna na webe programu.

Grant od Nadácie VÚB poslúži na odborné zreštaurovanie vybranej pamiatky. "Deväť pamiatok do finále tohtoročnej súťaže vybrala nezávislá komisia odborníkov spomedzi takmer 200 verejne zaslaných tipov, a to zo 109 miest a obcí Slovenska," uviedol za organizátorov programu Dominik Miša. "Experti z oblasti ochrany kultúrneho dedičstva a reštaurátorstva pamiatok zrealizovali analýzu súčasného stavu všetkých nominácií, posúdili ich významnosť a historický kontext a pri odporúčaní finalistov prihliadali aj na odhadované nároky na nevyhnutné reštaurátorské práce," vysvetlil ďalej.

V minulom roku rozhodlo o výsledku viac ako 55.000 hlasujúcich. Na stránke určenej na hlasovanie nájdu záujemcovia aj bližší popis histórie i súčasného stavu jednotlivých finálových pamiatok.

Poklady Slovenska je jediná verejná hlasovacia súťaž svojho druhu venovaná financovaniu obnovy chátrajúcich historických objektov a umeleckých diel na Slovensku. Je kľúčovou iniciatívou Nadácie VÚB.



Komentáre