Cestovanie

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z tratí do elektrického rušňa 363

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval. "

Teraz.sk/TABLET.TV, 15. júla 2016 10:00
Štvornápravový podvozkový elektrický rušeň 363 Foto: Tablet.TV
Opäť vám ukážeme nie jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale železničnú techniku- konkrétne hnacie dráhové vozidlo- rušeň radu 362.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na novej stránke www.vovlaku.sk.




Štvornápravový podvozkový elektrický rušeň 363 vyrábali v rokoch 1980 až 1990 vo firme Škoda Plzeň pod továrenským označením Škoda 69E. Rušeň je dvojsystémový- schopný prevádzky na oboch hlavných napájacích systémoch slovenských železníc, na staršom jednosmernom systéme, ale aj v novšom systéme jednofázovej striedavej sústavy. Tomu prispôsobili elektrickú výzbroj stroja. Zaisťuje hlavné prieťahy vlakov cez stykové územie oboch prúdových sústav. Prezývajú ho „Peršing“, alebo aj „Eso“.
Stanovisko rušňovodiča Foto: Tablet.TV

Rušeň je klasického skriňového typu s dvoma koncovými stanovišťami rušňovodiča. Vo svojej dobe moderný hranatý dizajn rušňovej skrine vychádza z o niečo skôr vyrábaných strojov rady 131 a vytvorili ho v spolupráci s priemyselnými výtvarníkmi.

Prúd odoberajú dvoch polopantografy na streche rušna. Regulácia výkonu je tyristorová pulzná s riadiacou elektronikou s pokrokovými polovodičovými prvkami. Na svoju dobu bolo toto riešenie unikátom a európskou špičkou. Hlavnými článkom sústavy sú pulzné meniče v srdci rušňa, do ktorých prichádza spracovaný prúd od trakčného usmerňovača. Riadenie pulznými meničmi umožňuje plynulú reguláciu napätia a tým ťažnej sily a rýchlosti. Meniče obstarávajú reguláciu výkonu štyroch trakčných motorov, ktoré sú uložené v rámoch podvozku.
Strojovňa Foto: Tablet.TV

Hlavný rám rušňov je z hrubých plechových pozdĺžnych nosníkov spojených zvarením priečnikmi a čelnými nosníkmi. V postranniciach sú otvory na klznice vedenia nápravových ložiskových skríň. Vypruženie je zhora alebo zospodu ložiskovej skrine listovými pružnicami. Brzdenie zabezpečujú brzdové jednotky. Všetky kolesá podvozkov sú brzdené jednostranne dvojklátikovými brzdovými jednotkami.

Na niektorých strojoch radu 363 urobili úpravy, vybrané kusy dostali počítač a jednotku, ktorá umožňuje ovládanie z riadiaceho vozňa a WTB zbernicu. Už od začiatku projektovania sa s rušňom radu 363 počítalo ako so základným vozidlom budúceho unifikovaného radu elektrických rušňov. Postupom času tak vzniklo niekoľko typov rušňov: rad 163, 263, 362 a 372.
POhľad zo strojovne na stanovisko rušňovodiča. Foto: Tablet.TV

Rušne radu 363 sú určené pre ťahanie vlakov v osobnej i v nákladnej doprave. Dnes sú rušne v majetku štyroch dopravcov - osobných Železničnej spoločnosti Slovensko a Českých dráh a nákladných Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia a ČD Cargo. Na Slovensku až na jednu výnimku sú všetky rušne umiestnené v Bratislave a používajú sa na vedenie ťažkých rýchlikov na hlavnej trati do Žiliny a Košíc, prípadne až do Trebišova.

Základné technické údaje elektrického rušňa radu 363
Výrobca: ŠKODA Plzeň
Rok výroby: 1980 - 1990
Továrenské označenie: 69 E 0-5
Počet vyrobených kusov: 181 ks
Rozchod: 1435mm
Systém napájania:
25kV, 50 Hz
3kV, j.s.
Usporiadanie náprav: Bo´Bo´
Maximálna rýchlosť: 120 km/h
Menovitý výkon:
25kV, 50 Hz - 3060kW
3kV, j.s. - 3480kW
Max. ťažná sila: 300 kN
Hmotnosť: 87 ton
Dĺžka rušňa (- -): 16 800 mm
Šírka rušňa: 2 940 mm
Výška rušňa: 4 640 mm
Minimálny polomer oblúka: 120 metrov
Prevodový pomer: 1 : 3,52



ODPORÚČAME AJ:
UNIKÁTNY VIDEOPROJEKT: OPÄŤ VO VLAKU: Šesť tunelov do Hornej Štubne
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z tratí do rušňa: Rad 240 Laminátka
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z tratí do rušňa: Rad 350 Gorila
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Jesenského do Zvolena

Komentáre